Доступність посилання

ТОП новини

Хто блокує газовий реверс через Словаччину?


Київ – Українсько-російські газові контракти не забороняють прокачувати паливо у реверсному напрямку. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода зазначив експерт з енергетичних питань Володимир Саприкін. Проблема ж затримки із реверсними поставками за цим напрямком, на його думку, у самій Словаччині. Між тим, як заявив Стефан Юдиш, головний виконавчий директор компанії RWE Supply&Trading, яка займається реверсними поставками, «Газпром» блокує реверс в Україну через територію Словаччини.

Технічні можливості реверсного постачання газу в Україну через територію Словаччини є, але ці поставки фактично заблоковані «Газпромом», який відмовляється погодити заявку на транспортування палива в Україну. Як зазначив «Дзеркалу тижня. Україна» головний виконавчий директор компанії RWE Supply&Trading Стефан Юдиш, таку можливість російському монополістові дають газові контракти з Україною.

«Газпромові» дозволено на транзитних маршрутах, де він є вантажовідправником, виконувати функції і оператора мережі транспортування. Тобто, в Україні «Газпромові» дозволено бути як вантажовідправником, так і оператором ГТС», – наголосив Стефан Юдиш.

Утім, на переконання українського експерта з енергетичних питань Володимира Саприкіна, проблема реверсних поставок газу в Україну через Словаччину полягає не в українсько-російських газових контрактах, а у самій Словаччині та її відносинах із «Газпромом».

У контракті немає якихось особливостей, що не можна прокачувати газ у зворотному напрямку. Це питання до Словаччини
Володимир Саприкін
«У контракті немає якихось особливостей, що не можна прокачувати газ у зворотному напрямку, – говорить Саприкін. – Це питання до Словаччини. У Словаччини були проблеми, вона довго не погоджувалася на прокачування. Це питання відносин між «Газпромом» та компаніями-партнерами. Потрібно ще над цим питанням працювати, оскільки це найбільш потенційно потужний напрям для реверсного постачання газу до України».

Європа допоможе?

Як член Енергетичного співтовариства, Україна ратифікувала так званий другий енергопакет, згідно з яким транспортування, торгівлю і видобуток нафти та газу не може здійснювати одна компанія. Саме у цьому ключі, каже Радіо Свобода народний депутат від Партії регіонів Анатолій Кінах, і потрібно шукати вирішення цієї проблеми.

Україна є членом Енергетичного співтовариства. Необхідно виконувати ці принципи. У такому випадку ніякі спроби третьої сторони заблокувати реверсні постачання не дадуть результатів
Анатолій Кінах
«Україна є членом Енергетичного співтовариства. Вона ратифікувала Енергетичну хартію, – каже Кінах. – Це передбачає чіткий розподіл функцій видобутку, транспортування і постачання та вільний доступ до газотранспортної системи всім державам, які є членами Енергетичного співтовариства. Необхідно виконувати ці принципи. У такому випадку ніякі спроби третьої сторони заблокувати реверсні постачання не дадуть результатів».

У приватників відбиратимуть газ?

Стефан Юдиш зазначає, що компанія RWE та український уряд працюють над тим, щоб зробити можливим імпорт газу в Україну через Чехію та Словаччину. Якщо ж це вдасться, то реверсом з Європи на українську територію можна буде постачати до 30 мільярдів кубів палива щорічно. Що ж до поставок через Угорщину та Польщу, які зараз здійснюються, то пропускна спроможність тут невелика – 5 мільйонів кубів на добу на газовимірювальній станції «Берегове» в Угорщині та 4,5 – на ГВС «Германовичі» у Польщі. З листопада 2012 по червень 2013 року загальний обсяг газу, який зайшов в Україну через Польщу та Угорщину, становив трохи більше як 400 мільйонів кубів.

Український уряд, між тим, продовжує шукати шляхи закачування газу в українські підземні сховища до початку опалюваного сезону. Кабінет міністрів навіть розробив розпорядження, згідно з яким у період з 1 липня по 15 жовтня приватні компанії будуть зобов’язані віддати половину видобутого газу на зберігання у ПСГ. Щоправда, за інформацією Радіо Свобода, наразі цей проект документа ще не схвалений. Якщо ж це станеться, то, на думку декого з експертів, це значно погіршить інвестиційний клімат в Україні.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG