Доступність посилання

ТОП новини

Економність США налякала фондовий ринок


Фондові ринки у США цього тижня несподівано для багатьох різко упали. Аналітики кажуть, що четвер продемонстрував найбільше за останній рік падіння акцій.

Зокрема індекс Доу Джонса у той день втратив понад два відсотка. Одні експерти кажуть, що причиною цьому послужили невтішні новини про те, що Центральний банк США може сповільнити стимулювання американської економіки.

Інші ж переконані, що масовий продаж на фондових ринках став нічим іншим, як надмірною реакцією інвесторів, які звикли до легких грошей, які вони заробляли завдяки тому, що уряд США останнім часом активно стимулював американську економіку.

Якщо економічне зростання у США є впевненим і стабільним процесом, тоді чому, – запитує глава Федеральної резервної системи Бен Бернанке, – індекс Доу Джонса у четвер втратив понад 350 пунктів? Це тому, – говорить торговець акціями Джонатан Корпіна, – що здорова економіка потребує менше допомоги від Центробанку.

«Економіка покращується, тож настав час подивитися, що ми можемо зробити самотужки», – пояснює трейдер.

Федеральна Резервна Система щомісяця витрачає 85 мільярдів доларів на купівлю цінних паперів, щоби втримувати низьким відсоток на довгострокові позички, які, відповідно, стають доступнішими для малого бізнесу. Дехто каже, що завдяки цьому зросла вартість житла і зменшилося безробіття. Втім, чимало економістів в цьому сумніваються.

«Федеральна Резервна Система щомісяця витрачає 85 мільярдів доларів на купівлю цінних паперів, щоби втримувати низьким відсоток на довгострокові позички», – каже економіст Стівен Кайл.

Федеральний Резерв заявив, що з відновленням економіки і падінням рівня безробіття, він поступово зменшуватиме покупку облігацій. Разом з тим фінансові ринки з цього не аби як скористалися. Попри заяву Центробанку, а також побоювання про сповільнення розвитку китайської економіки, економіст Макс Волф переконаний, що тут немає підстав панікувати.

«В цілому ринок цінних паперів продемонстрував досить позитивний рік. Але я вже давно говорив, що ми досягнемо максимуму у квітні-травні. Я був впевнений, що ми не перейдемо за ту межу і не стримаємося на цьому рівні до кінця року», – говорить Волф.

Тим часом професор Кайл говорить, що реакція інвесторів була надмірною.

«Гадаю, це було трохи занадто. Але ті хлопці завжди першими залишають ринок як тільки з’являється найменша підозра на те, що ринок почне падати», – пояснює професор.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG