Доступність посилання

ТОП новини

Сонячна радіація проти мітингів


Геннадій Кернес: А тут приїхав цирк «шапіто» і вони кажуть, що є інцидент. І ми поставили транспорт таким чином, щоб забезпечити безпеку людям
Геннадій Кернес: А тут приїхав цирк «шапіто» і вони кажуть, що є інцидент. І ми поставили транспорт таким чином, щоб забезпечити безпеку людям
Харків – Чверть усіх заборон мирних акції по Україні за 2012 рік припадає на Харківщину. Такою є офіційна статистика. Громадські активісти ж зазначають: харківська міська влада найкреативніша в Україні з вигадування причин для судових заборон пікетів та мітингів. Серед найоригінальніших – шкідливий вплив сонячної радіації на активістів заходу та пересічних харків’ян, які можуть до них долучитися.

Двадцятип’ятирічний Юрій Сулима почав ходити на демонстрації ще зі студентських років, а тепер долучився до моніторингу порушень прав на проведення мирних зібрань. Він каже: Харків є безперечним лідером із заборон мітингів та пікетів. Такі висновки член ініціативної групи «За мирний протест» обґрунтовує статистикою за минулий рік.

«У 2012 році по всій Україні було заборонено 359 мирних зібрань, на Харківщину припадає 103 такі заборони. Минулого року, якщо навести данні лише за Харків, було проведено десь 250 мирних зібрань і уявіть, через суд заборонено сто три», – ділиться результатами моніторингу судових заборон мирних зібрань Юрій Сулима.

За спостереженням експертів, якщо тематика вуличних громадських акцій не вкладається в рамки ідеологічного, політичного бачення міського керівництва, то одразу підлягає забороні. Формальних підстав – ніколи не бракувало. Аналізуючи судові заборони за минулий рік, активіст фундації регіональних ініціатив Юрій Сулима каже: інколи складається враження, що над аргументацією обмежень працює креативне бюро.

Несправні труби, радіація і танцювальне телешоу

У лютому минулого року під Качанівською колонією, де перебувала колишній прем’єр Юлія Тимошенко, харківські комунальники взялися лагодити труби, навезли кучугури піску, до самої колонії звезли техніку і автобуси. Це сталося саме тоді, коли планувалися масові акції на захист Тимошенко.

А влітку 2012 молодь, що проводила Мовний майдан, не могла надивуватися вигадливості міських посадовців з погоджувальної комісії мерії, які в день і вночі судилися з захисниками української.

«Гості міста з неповнолітніми дітьми відвідують центральну частину міста з метою культурного відпочинку і проведення мітингу із заявленими п’ятдесятьма особами, що використовують гасла, може викликати їхню негативну реакцію та обґрунтоване обурення», – зачитує Юрій уривок із судової заборони на акції Мовного майдану на площі Свободи, що проходила в серпні минулого року.

А ще у мерії хвилюються, аби учасники мітингів не потрапили під вплив сонячної радіації.

«У зв’язку з проведенням акції велика кількість людей, серед яких перехожі та самі учасники, перебувають під впливом сонячної радіації, що, на думку суддів, становить небезпеку громадського порядку та зашкодить здоров’ю громадян. Конституція ж каже, що мирні зібрання не повинні шкодити безпеці громадян», – усміхається громадський активіст.

Крім того, учасники акцій, на думку влади, можуть своїми зібраннями заважати відпочивальникам або підготовці до масштабного танцювального телешоу. На місці, де має відбутися мітинг, можуть влаштувати дитячі спортивні змагання або конкурс малюнку на асфальті.

Заради безпеки мешканців

А цього року у квітні Харківська мерія вирішила «зустріти» учасників акції «Вставай, Україно!» блокадою центральних міських вулиць. Задля цього звезли на площу Рози Люксембург та до приміщення апеляційного суду, де розглядається кримінальна справа Тимошенко, тролейбуси й трамваї, які й стояли там знеструмлені. Тротуарами ж текла вода – мовляв, комунальники лагодять раптову серйозну аварію.

І все це відбувалося заради безпеки простих мешканців міста. Так в ефірі центральних телеканалів коментував події міський голова Геннадій Кернес.

А тут приїхав цирк «шапіто», і вони кажуть, що є інцидент. І ми поставили транспорт таким чином, щоб забезпечити безпеку людям
Геннадій Кернес
«Коли ми проводили «Євро-2012», то ми зустріли фанатів футболу, і в нас не було жодного інциденту. А коли приїжджав Queen, то на площі Свободи зібралося 350 тисяч людей – не було жодного інциденту. А тут приїхав цирк «шапіто», і вони кажуть, що є інцидент. І ми поставили транспорт таким чином, щоб забезпечити безпеку людям, аби вони не гуляли по Харкову за тим маршрутом, який вони вважають потрібним. Харків’яни не хочуть, щоб до них так ставилися», – говорив у квітні під час ток-шоу Савіка Шустера харківський мер.

Для протестів є всі можливості?

У харківської активної молодіжної громади купа важелів для впливу на рішення влади чи відстоювання власних проблем. Так вважає Вікторія Маренич, директор новоствореного обласного департаменту масових комунікацій, який опікуватиметься внутрішньою політикою краю. За її словами, це і студентські ради, і громадська рада при обласній державній адміністрації. Тож Вікторія Маренич не бачить проблем для висловлення своєї позиції на вулицях міста.

«У нас харківська молодь є дуже активною, яка має свою позицію, щодо багатьох проблем, і якщо в той спосіб, про який я говорила, вона не зможе донести свою позицію, вони можуть виходити і висловлювати свою власну думку», – впевнена Вікторія Маренич.
Чи потрібно просити дозволу у влади, щоб провести мітинг?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Натомість молодіжний активіст Юрій Сулима вважає, що більшість студентства навіть не підозрює про можливість відстоювати свої права через мітинги та громадські акції. Адже для багатьох студентів пікет – це просто добра можливість для заробітку. Їх не цікавлять поняття політичного принципу чи громадянської позиції. І їм усе одно, за яку партію тримати прапори.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG