Доступність посилання

ТОП новини

Росія пропонує будувати блоки Хмельницької АЕС з урахуванням уроків «Фукусіми»


Олена Миколайчук
Олена Миколайчук
Росія запропонувала новий проект будівництва третього і четвертого блоків Хмельницької АЕС з урахуванням ризиків «Фукусіми», який не дозволяє використовувати старі констукції. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода заявила голова Держінспекції ядерного регулювання Олена Миколайчук.

«Росіяни запропонували новий проект. Ми його розглянули експертно. Експертний висновок затвердили на нашому засіданні колегії. Він враховує уроки «Фукусіми». Ці нові системи безпеки, які пропонується імплементувати геометрично навіть не влазять у старі конструкції. Тобто, від значної системи конструкцій потрібно відмовитися. Певні зміни до ТЕО потрібно внести, тому що будуть інші фінансові та часові параметри», – каже Олена Миколайчук.

Разом з тим, на думку пані Миколайчук, оголошувати новий тендер на будівництво цих блоків не потрібно.

У березні 2012 року Державна інспекція ядерного регулювання схвалила техніко-економічне обґрунтування будівництва 3-го і 4-го енергоблоків ХАЕС з низкою поправок, пов’язаних з необхідністю обґрунтування можливості інтеграції реакторної установки типу ВВЕР-1000/В-392 в існуючі будівельні конструкції енергоблоків.

У січні 2011 року Верховна Рада ратифікувала угоду між урядами України й Росії від 9 червня 2010 року про співробітництво з добудування 3 і 4 енергоблоків ХАЕС.

У квітні 2011 року Росія почала підготовчі роботи з виготовлення реакторних установок для цих енергоблоків. Наразі ХАЕС має два енергоблоки типу ВВЕР-1000 встановленою електричною потужністю 1 ГВт кожний.
XS
SM
MD
LG