Доступність посилання

ТОП новини

Жертвам торгівлі людьми не просто отримати допомогу в Україні – МОМ


Київ – Українцям, що мають статус постраждалого від торгівлі людьми, не виплачують передбачені законом виплати, йдеться в доповіді Держдепартаменту США. Депутати розводять руками: ситуацію можна покращити, були б лише гроші.

На реалізацію Програми боротьби з торгівлею людьми на 2013–2015 роки уряд України зобов’язався виділяти 120 тисяч доларів щороку. По-перше, цього недостатньо, а по-друге, зокрема, 2012 року гроші не йшли на допомогу потерпілим. Про це стверджується в доповіді Держдепартаменту Сполучених Штатів про торгівлю людьми.

Наводяться у доповіді Держдепартаменту США і деякі конкретні випадки. Наприклад, коли українські службовці не визнали деяких шістнадцяти- та сімнадцятирічних жертв комерційної сексуальної експлуатації дітей та притягли їх до відповідальності, мовиться в звіті. Або інший випадок, коли рекрутер, громадянин Пакистану, та власник підприємства, громадянин України, притягувались до кримінальної відповідальності за торгівлю людьми у 2011 році. Проте пакистанець був засуджений за торгівлю людьми до п’яти років позбавлення волі, в той час коли українець, маючи дружні стосунки з представниками місцевої влади, був визнаний винним у менш тяжкому злочині – порушенні законодавства про працю – і засуджений до штрафу.

Цю ситуацію можна поліпшити, проте проблема, як завжди, у відсутності бюджетних коштів, пояснює голова Комітету Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Валерій Пацкан.

«У нас проблеми з бюджетом. Уряд Азарова урізає там, де не треба урізати. Держава має бути зацікавлена у своїх громадянах, і тоді не буде торгівлі людьми, тому що люди намагаються виїхати і заробити якісь кошти», – пояснює Пацкан.

Найбільше кримінальних справ правоохоронці у 2012 році порушили у Харківській (28), Донецькій (19), Одеській (18) і Чернігівській (18) областях. Загалом же у 2012 році правоохоронці виявили 94 людини, що займались торгівлею людьми, та шість організованих груп та злочинних угрупувань. 67 кримінальних справ порушила прокуратура вже й цього року, подає статистику головний спеціаліст управління зв’язків із громадськістю МВС Сергій Пархоменко.

«Станом на 1 червня 2013 року обліковано 67 кримінальних правопорушень за статтею 149 «Торгівля людьми або інші незаконні угоди щодо передачі людини». За частиною другої цієї статті – торгівля людьми або інша незаконна угода, вчинена щодо неповнолітнього або кількох осіб, або повторно, або з попередньою змовою – задокументовано 34 злочини. За третьою частиною статті 149 – це злочини, вчинені щодо малолітніх організованою групою або поєднані з насильством – задокументовано 8 випадків», – говорить він.

Замість торгівлі людьми порушення трудового законодавства – Жлуктенко

Правоохоронні органи виявляють щороку менше постраждалих від торгівлі людьми і відповідно порушують менше кримінальних справ з подальшими вироками суду. Про це в коментарі Радіо Свобода сказала речник представництва Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні Варвара Жлуктенко. Вплинуло на це, зокрема, і те, що у 2012 році спеціалізований департамент боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, перетворили на підрозділ департаменту карного розшуку МВС. В результаті цих змін багато працівників, які пройшли спеціальну підготовку, пішли з підрозділу. Крім того, національний механізм допомоги постраждалим від торгівлі людьми запрацював лише минулого року, пояснює вона. Тому статус постраждалого від торгівлі людьми наразі мають в Україні лише 34 особи.

«Виклики тут, звичайно, є. Можна говорити про перекваліфікування справ зі статті 149 на статті, які передбачають легші види покарання, можна говорити про складнощі з розслідуванням кримінальних справ на території інших держав, насамперед, Російської Федерації. Йдеться і про іноземців, які страждають від торгівлі людьми на території України, коли виникає колізія, коли цих людей хочуть депортувати за порушення правил перебування. Потрібно, щоб людей, які постраждали на території України, не перетворювали на порушників, від самого початку провадивши розслідування кримінальної справи, де відбувалися торгівля людьми, експлуатація, як шахрайство чи порушення трудового законодавства», – вказує на недоліки Варвара Жлуктенко.

До Міжнародної організації з міграції в Україні лише за 3 місяці цього року за допомогою вже звернулося 215 людей, 10 із них зазнали сексуальної експлуатації, а 202 – трудової. Більшість цих людей мають вищу освіту.
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .
XS
SM
MD
LG