Доступність посилання

ТОП новини

Михайлові Ходорковському – 50


Москва – 26 червня Михайлові Ходорковському виповнюється 50 років. Найвідоміший російський в’язень зустрічає свій ювілей у колонії містечка Сегежа, що в Карелії. Журналісти, письменники, громадські діячі й пересічні росіяни взяли участь в акції на підтримку ювіляра, записавши відеолиста Ходорковському. Колишній керівник нафтової компанії ЮКОС зможе вийти на свободу в жовтні наступного року. Проте останнім часом все частіше стала з’являтися інформація про можливу третю справу ЮКОСу.

Відеолисти – це тільки частина масштабної акції. До дня народження Михайлові Ходорковському відправлені тисячі листівок із вітаннями. Із Москви і Варшави, Берліна та Нью-Йорка, Томська і Парижа. Навряд чи він отримає їх всі 26 червня в колонії, де відбуває покарання. Частину керівництво прес-центру Ходорковського відвезе його батькам.

Колись найбагатша людина Росії, Ходорковський провів в ув’язненні майже 10 років. Його прес-секретар Ольга Піспанен розповіла Радіо Свобода: головне, що обтяжує Михайла Ходорковського, – його відірваність від близьких.

«Яким Михайло Борисович Ходорковський бачить своє майбутнє? Він, звичайно, його бачить поруч із родиною, якої позбавлений і від якої відірваний вже десять років. За десять років зросли його діти, народилися онуки, яких він ніколи не бачив, постаріли його батьки. Це ж страшно подумати – 10 років за абсолютно надуманим звинуваченням!» – каже Ольга Піспанен.
Михайлові Ходорковському – 50
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:46 0:00

Третя справа ЮКОСу?

Термін ув’язнення Михайла Ходорковського закінчується в жовтні 2014 року. Проте останнім часом все активніше говорять про ймовірність третьої справи ЮКОСу.

На початку цього тижня на допит у слідчий комітет Росії були викликані фахівці, що брали участь в експертизі по другій справі ЮКОСу, суддя Конституційного суду у відставці Тамара Морщакова і правник Михайло Суботін. Ще раніше Росію покинув ще один експерт – економіст Сергій Гурієв.

У 2011 році президентська Рада з прав людини за дорученням Дмитра Медведєва провела експертизу по «другій справі ЮКОСу». За підсумками роботи групи було зроблено заяву, що Платон Лебедєв і Михайло Ходорковський отримали свій другий термін незаслужено. Зараз слідчі намагаються довести, що експертиза по «другій справі ЮКОСу» проводилася на гроші Ходорковського.

За словами Ольги Піспанен, питання про те, чи готує слідча бригада нову справу ЮКОСу, залишається відкритим.

«Ми ж чудово розуміємо, в якій парадигмі ми живемо. Може бути і третя, четверта і десята і двадцять п’ята справа, було б бажання у людей з Кремля. Чого вони бояться? Теж не зрозуміло. Михайло Борисович багато разів заявляв, що він не збирається займатися політикою. Він хоче повернутися додому, він хоче повернутися до сім’ї, ну просто вийти з цього пекла. Ми знаємо, що працює слідча бригада, що вона не розпущена, цей казанок щось варить, і поки ми не знаємо, що він варить».

Ставлення до Ходорковського покращилося

Незважаючи на те, що Михайло Ходорковський неодноразово підкреслював, що політикою займатися не збирається, зростає число росіян, готових підтримати колишнього керівника ЮКОСу, якщо він висуне свою кандидатуру на якусь державну посаду. Це показують соціологічні дослідження «Левада-центру», розповів його керівник Лев Гудков.

«Зростає число людей, які вважають, що якби Ходорковський повернувся і взяв участь у політичній діяльності, то вони проголосували б за нього і підтримали б його. Більшість вважає – 50 з гаком відсотків, – що краще б такі люди, як Ходорковський, були на свободі й працювали на користь нашої вітчизни, ніж сиділи безглуздо», – зауважує соціолог.

Так склалося, що ювілей Михайла Ходорковського збігся з 10-річчям початку справи ЮКОСу. 26 червня 2003 року звинувачення були пред’явлені першому фігурантові справи – одному з керівників служби безпеки компанії Олексієві Пічугіну. Суд засудив його до довічного терміну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG