Доступність посилання

ТОП новини

Камерна музика на тлі Карпат


Івано-Франківськ – На Прикарпатті 26 червня починається фестиваль-пленер камерної музики Karpaty Art. У Ворохті та Яремчі упродовж п’яти днів звучатиме академічна музика від українських та зарубіжних виконавців, проводитимуть майстер-класи і навіть спробують здійснювати терапію музикою. У такий спосіб організатори мистецької акції сподіваються «демократизувати академічне мистецтво».

У художників є добра традиція проведення пленерів на природі. На Прикарпатті виникла ідея проводити такі пленери і для музикантів. За словами одного з організаторів фестивалю, директора Яремчанської дитячої музичної школи піаніста Ігоря Прокопюка, з камерною музикою потрібно виходити на відкриті майданчики.

«Ми хотіли б наслідувати європейську традицію у проведенні подібного роду фестивалів і започаткувати в Україні. Наскільки я знаю, це перший такий проект саме академічної музики в наших українських Карпатах і в Україні загалом: переймаючи досвід наших західних сусідів, у такий спосіб, в такій формі демократизувати академічне мистецтво, доносити його до пересічного слухача», – говорить Ігор Прокопюк.

Зблизити камерну і гуцульську музику

Проведення фестивалю Karpaty Art у курортній зоні, як сподіваються, зацікавить не лише музикантів, а й туристів. Для них буде п’ять вечорів камерної музики. Серед запрошених гостей – скрипаль Кирило Стеценко з Києва, онук відомого композитора, віолончеліст Тарас Менцинський, який працює у Львівській консерваторії, піаністка Олена Пилатюк, яка проведе майстер-клас для піаністів, і Андрій Ткачук, який проведе майстер-клас для виконавців на дерев’яних та мідних духових інструментах.

Приїде і піаністка з Варшави Анна Стемпін-Ясновська, яка виступатиме з Тарасом Менцинським, а з Наталією Зубко у супроводі камерного оркестру філармонії Harmonia Nobile виконає концерт для двох роялів. Для цього концерту спеціальний партнер фестивалю австрійсько-німецька фірма роялів Feurich привезе рояль, який стане подарунком обласній філармонії. Не забули і про гуцульський колорит, говорить піаністка Наталія Зубко, яка разом з Ігорем Прокопюком розробляла концепцію фестивалю.

«Ідея цього фестивалю зближує нашу традиційну гуцульську музику і музику камерну, взаємозбагачує і дає, напевно, найбільшу можливість жителям гуцульського регіону пірнути у класичну глибину, яку піднімає ця музика в душі, розширити горизонти музичного сприйняття», – розповідає Наталія Зубко.

Ще один з концертів буде на відкритій сцені в Яремчі біля будинку культури. Начальник відділу управління культури, національностей та релігій обласної держадміністрації Ганна Халак зазначає, що з-поміж півсотні різних фестивалів, які проводять на Прикарпатті, переважають етнографічні, академічна ж музика стане для декого цікавим відкриттям.

«Дуже цікавий концерт у нас планується на 29 червня – це концерт, який ми зазначили як гуцульські вечорниці. У програмі – твори українських композиторів, а також спільне музикування, спільне співання, спільне виконання українських народних пісень і дуже хороша атмосфера при вогнищі», – каже Ганна Халак.

А ще музика… лікує

Окремим сегментом фестивалю Karpaty Art, по-своєму унікальним, будуть авторські тренінги – музикотерапевтичні сесії Ігора Прокопюка та Наталії Зубко і оркестру «інтуїтивної музики», як його назвали музиканти. Ігор Прокопюк переконаний в оздоровчій силі камерної музики.

«Для чого це потрібно? Терапія – це лікування, музика – це теж лікування. І якщо поєднати ці два способи, це дає подвійний ефект», – стверджує він.

Завершиться фестиваль Karpaty Art 1 липня концертом в Івано-Франківській обласній філармонії.
  • Зображення 16x9

    Галина Добош

    Радіо Свобода співпрацюю з 2007 року. Власкор по Івано-Франківській області. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG