Доступність посилання

ТОП новини

Владу України закликають змінити «репресивну» наркополітику


У Києві просили підтримати, а не карати наркозалежних
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:52 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

У Києві просили підтримати, а не карати наркозалежних

Київ – У День боротьби з наркоманією у Києві провели акцію з вимогою змінити репресивну, як кажуть організатори заходу, наркополітику у державі. Учасники, серед яких зокрема і Євразійська мережа людей, які вживають наркотики, наголосили, що принципи, за якими нині діють правоохоронці у сфері наркообігу, створюють сприятливі умови для корупції і зовсім не вирішують проблеми у цій царині. Факти зловживань деякими співробітниками визнають і в самому МВС, однак кажуть: щодо порушників позиція одностайна – їх притягують до кримінальної відповідальності.

П’ять грамів марихуани або 0,005 граму героїну – якщо міліція затримає Вас із таким «багажем», можете потрапити у в’язницю за незаконне зберігання наркотичних речовин. Активісти, які борються за зміни у наркополітиці, кажуть: 309-а стаття Кримінального кодексу, яка і передбачає це покарання, реально лише сприяє зловживанням правоохоронців.

Мовляв, так і пишеться міліцейська статистика: масово затримують осіб із невеликими дозами наркотиків, натомість майже не ведеться боротьба з верхівкою наркотрафіку.

Ми переслідуємо людей із найнижчого щабля наркоторгівлі, однак не спроможні ловити велику рибу
Мішель Казачкін
Про це каже і член Глобальної комісії з наркополітики Мішель Казачкін. «Ми переслідуємо людей із найнижчого щабля наркоторгівлі, однак не спроможні ловити велику рибу. Ми витрачаємо обмежені державні кошти на неефективну діяльність правоохоронної системи у сфері обігу наркотиків – замість того, щоб витратити їх, наприклад, на терапію для наркозалежних», – зазначає він.



МВС хоче очиститися від «перевертнів»

Минулого року у Києві за зв’язки зі сферою незаконного обігу наркотиків (зокрема – і за збут заборонених речовин) під суд потрапили 8 співробітників Святошинського райуправління міліції. Причому зловживання виявили у відділі по боротьбі… з незаконним обігом наркотиків. Шантажуючи притягненням до кримінальної відповідальності, правоохоронці змушували наркозалежних купувати і потім продавати наркотичні засоби іншим місцевим жителям. Водночас тих, хто купував заборонені речовини у підставних «ділків», притягували до кримінальної відповідальності – або вимагали хабарі за звільнення від покарання.

У МВС факти зловживань визнають, однак наголошують: таких співробітників притягують до кримінальної відповідальності.

«Якщо ці люди перейшли вже межу і стали на шлях скоєння злочину – маю на увазі або перевищення службових повноважень, або створення якихось комфортних умов для торговців, або, що найстрашніше, самі стають на шлях збуту наркотиків – тут позиція одна: притягувати до кримінальної відповідальності й очищуватися від таких працівників», – каже Олег Школьний, який у МВС очолює Управління з боротьби з незаконним обігом наркотиків.

Тим часом у Державній службі з контролю за наркотиками нагадують про те, що Україна донині не ухвалила свою стратегію у цій сфері. Мається на увазі документ загальнонаціонального значення, який би чітко визначав, наприклад, і методи боротьби з наркотрафіком, і шляхи повернення до нормального життя наркозалежних осіб.

Так само стратегія визначила б і відповідальних за ці процеси. Однак поки що сфера лишається нерегульованою, визнає очільник Державної служби з контролю за наркотиками Володимир Тимошенко. «Перегляд і створення інших важелів (не лише кримінальних) впливу на споживача – адміністративні заходи, заходи лікування, реабілітації, ресоціалізації – вони дадуть можливість нам, з одного боку, значно краще впливати на наркоспоживачів і, з другого боку, зменшать корупційні ризики, які виникають у відносинах правоохоронців і споживачів наркотиків», – вважає він.

За офіційною статистикою, в Україні нині – до 150 тисяч наркозалежних. За даними Генпрокуратури, у 2012 році за злочини, пов’язані з незаконним обігом наркотиків, затримали понад 30 тисяч осіб. Водночас, як стверджують прихильники змін у наркополітиці, майже кожен десятий засуджений в Україні отримує покарання за зберігання невеликих доз заборонених речовин не для збуту.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG