Доступність посилання

ТОП новини

Українців у Євросоюзі легалізують праця, родинні зв’язки і навчання


Українські заробітчани в Італії. В очікуванні роботи
Українські заробітчани в Італії. В очікуванні роботи
Брюссель – Українці частіше за інших громадян отримують право на офіційне проживання у країнах Європейського союзу. Про це свідчать дані місцевих статистичних установ. Радіо Свобода спробувало з’ясувати, чому за кількістю отримання дозволів на проживання у ЄС саме українці випереджають американців, індійців, китайців чи таких лідерів міграції, як вихідці з держав Африки. Як вважають експерти, головними причинами відносно нескладної легалізації громадян України в державах об’єднаної Європи є спільність культур, вміння українців адаптуватися та праця.

Українцям значно простіше за інших мігрантів асимілюватися у середовищі європейців. Спорідненість культур, законослухняність, наполегливість, відсутність страху перед труднощами й головне – працьовитість – всі ці речі врешті-решт спонукають місцеві органи до легалізації нелегалів із України.

«Вони працюють і багато працюють, – каже Наталка Пастернак, голова Репрезентативного комітету української громади Франції. – Їхні діти ходять до шкіл, бо це для українців дуже важливо. І не лише до звичайних шкіл: тут у Парижі більшість вибирають кращі – або державні, або, у кого є можливість, приватні школи. Подекуди навіть поселяються саме у кварталах, що ближче до гарної школи».

Наталка Пастернак, яка народилася і виросла у Франції, має можливість бачити багато українських сімей, що останніми роками оселилися у Франції.

Всюди, куди прибували українці, вони щось будували і далі будують
Наталка Пастернак
«Всюди, куди прибували українці, вони щось будували і далі будують, – каже вона. – Не те, щоб вони були ліниві й користувалися благами держави... Навпаки. Вони хочуть стабільності, яка приходить через офіційну працю, зарплату й податки. Тоді вони почуваються вільно і можуть думати, скажімо, як допомагати тим, хто в Україні».

Рекордна кількість дозволів жити в ЄС – в українців – Єврокомісія

Як свідчить останній звіт Європейської комісії щодо притулку й міграції, у 2011 році саме вихідці з України отримали найбільше – аж 204 тисячі посвідчень, які дають можливість жити у якійсь із держав ЄС.

«Ми можемо бачити, що в 2011 році українці отримали найбільше посвідчень про право на проживання у Польщі – приблизно 156 тисяч. Далі йде Італія, де видали 15 тисяч посвідчень. Потім Великобританія – 5300, і, нарешті, Іспанія, де видали майже 4 з половиною тисячі дозволів, – пояснює речник цієї установи Мікеле Черконе. – Переважна більшість цих документів отримана завдяки оплачуваній діяльності, тобто роботі. На другому місці возз’єднання сімей і, нарешті – через освітні причини».

Втім, якщо глянути на тривалість цих дозволів на проживання, то найбільше з них мають термін дії від 6 до 11 місяців. Як свідчить Євростат (європейська статистична агенція), такі посвідчення отримали аж 140 тисяч українців. Триваліші дозволи – на рік і більше – мали близько 35 тисяч вихідців із України.

Тимчасові заробітчани

Характерно, що, згідно з останнім дослідженням ЄС під назвою «Недоліки та переваги руху робочої сили між ЄС та державами «Східного партнерства», більшість мігрантів із України, Молдови, Білорусі тощо є тимчасовими. Навіть перебуваючи на території європейської співдружності протягом тривалого періоду, ці заробітчани врешті-решт повертаються додому до своїх сімей, з якими вони підтримують міцні зв’язки.

Водночас, як стверджують експерти, українці не нехтують і можливістю офіційно влаштуватися у якійсь із держав Євросоюзу всією родиною: чимало людей, що отримують документи, згодом користуються правом возз’єднання сім’ї, тобто викликають і легалізовують тут інших своїх найближчих родичів.

Аналітик із питань внутрішньої політики ЄС у Європейському політичному центрі Ів Паску в інтерв’ю Радіо Свобода звертає увагу на те, що Німеччина, Франція, Польща, Італія чи Британія щороку на різних підставах легалізують сотні тисяч мігрантів.

Визначення «Європа для мігрантів – це неприступна фортеця» насправді є тільки міфом
Ів Паску
«Це означає, що з критикою міграції в ЄС виступають всі й доволі завзято, але в дійсності, з одного боку, ми бачимо, що у низці країн економіка працює – десь краще, а десь – гірше. Але там у будь-якому разі потрібна робоча сила, – каже експерт. – З іншого боку, держави активно застосовують право возз’єднання сім’ї. Всі ці дані яскраво свідчать, що визначення «Європа для мігрантів – це неприступна фортеця» насправді є тільки міфом».

Географія, освіта й економіка заохочують міграцію зі Сходу

Речник Європейської комісії Мікеле Черконе, коментуючи те, що українці складають найчисельнішу міграційну групу, каже, що кожна країна ЄС має свої тенденції. Не останню роль у цьому відіграє географічна близькість України, економічна вигода, а нерідко й допомога нового покоління діаспори в облаштуванні у Європі своїх співвітчизників.

«Національні спільноти, що вже сформовані в державах ЄС, нерідко намагаються заохочувати нових мігрантів прибувати до Євросоюзу. Це – можливість для новоприбулих влитися до вже існуючих національних спільнот в країнах ЄС. З огляду на той факт, що українці здебільшого мають дозволи завдяки роботі, бачимо, що важливу роль і міграції також відіграє економіка», – каже він.

Мікеле Черконе також зазначає: ще одним поважним аргументом міграції українців залишається навчання. «Не слід забувати, що багато тисяч громадян України перебувають у Євросоюзі для здобування освіти», – зауважує він.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG