Доступність посилання

ТОП новини

Індіанці в гостях у Януковича, а Тягнибок – виїзний до США


Віктор Янукович провів зустріч з лідерами американських індіанських племен, Київ, 26 червня 2013 року
Віктор Янукович провів зустріч з лідерами американських індіанських племен, Київ, 26 червня 2013 року
Київ – Українська влада намагається використати у зовнішній та внутрішній політиці «американський чинник». Зокрема, імітує підтримку своїх дій з боку США, стверджують політологи. Однак такі спроби, як, наприклад, зустріч українського президента з індіанськими вождями 26 червня, здебільшого, не є успішними, вважають деякі фахівці. У Києві з новою силою заговорили про «американський чинник» ще й через повідомлення, яке виявилися «качкою», про заборону подорожей за океан для лідерів «Свободи» та цілком достовірну резолюцію закордонного комітету США у справі Юлії Тимошенко.

До України у середу приїхали вождь індіанського племені Лакота Джозеф Брінгс Пленті з сином, президент племені Навахо Бен Шеллі з дружиною, радник племені Навахо Дезвуд Том і духовний лідер племені Гаваї Кауілані Кахалекаі.

Сайт президента України увечері повідомив, що з індіанськими вождями до президента прибув голова Фонду «Духовна дипломатія» (США) Майкл Моргуліс, та що вожді індіанських племен планують провести низку зустрічей із українськими політиками та представниками влади.

Одна з учасниць делегації перед зустріччю заявила, що Віктор Янукович нагадує їй «голлівудську зірку».

Як повідомляють організатори, візит відбувається в рамках проекту «Міст», метою якого є «системне формування позитивного образу України та Віктора Януковича в різних соціальних групах США».

Індіанці приїхали на зустріч із президентом та на етновечірку

Американських індіанців до України запросило видання The Kiev Times. Про це Радіо Свобода розповіла його представниця Вікторія, яка не стала називати свого прізвища.

«Вони познайомилися з Києвом, були в Мамаєвій Слободі, завтра (у четвер, 27 червня) – вони вирушать до дитбудинку і візьмуть участь у етновечірці на Андріївському узвозі», – розповіла Вікторія Радіо Свобода.

Кого насправді не пускають до США: Тягнибока чи представників «сім’ї»?

Водночас у середу провладні медіа повідомили, що лідеру ВО «Свобода» Олегу Тягнибоку та деяким його однопартійцям заборонили в’їзд до США. Однак у коментарі Радіо Свобода це спростували і чільний американський представник, і прес-секретар партії народний депутат Юрій Сиротюк.

Олег Тягнибок має американську візу й регулярно буває у США, чого не скажеш про багатьох представників влади, заявив свободівець.

Не лише заступник генпрокурора не може в’їхати до Америки, але й значна частина представників влади та «сім’ї»
Юрій Сиротюк
«Ми вважаємо, що США має аналог списку Магнітського щодо України, і нині вже не лише заступник генпрокурора (Ренат Кузьмін) не може в’їхати до Америки, але й значна частина представників влади та «сім’ї». Тому Партія регіонів і поширює своїм коштом дезінформацію про представників опозиції», – підсумовує Сиротюк.

Тим часом за океаном комітет Сенату США із закордонних справ ухвалив резолюцію, в якій закликав владу України звільнити колишнього прем’єр-міністра Юлію Тимошенко. Таке рішення ухвалили одноголосно.

Останні події свідчать, що українська влада просто не розуміє, як реагують на її дії за кордоном, зокрема у США, вважає політолог Олексій Гарань.

Через лобістські структури оточення Януковича намагається організовувати замовні коментарі та публікації в американських медіа
Олексій Гарань
«Чинна влада продовжує традицію колишнього керівника адміністрації президента Віктора Медведчука, який намагався працювати через лобістські структури, залучав американських політологів, які на батьківщині такими не вважалися. Часто це супроводжувалося провалами. Оточення Януковича намагається організовувати замовні коментарі та публікації в американських медіа, не розуміючи, що на серйозних політиків США це ніяк не вплине», – підсумовує експерт.

За підтримку США змагаються українська влада та опозиція – політолог

Погоджується з останньою думкою й політолог Володимир Фесенко. Однак він помічає змагання між владою і опозицією за американську підтримку.

«І влада, і опозиція чомусь вважають, що симпатія до них з боку США може вплинути на внутрішню ситуацію та політичну боротьбу. Це такий собі синдром 2004 року. Однак вони недооцінюють американських сенаторів та конгресменів, які дадуть фору більшості українських політиків», – зауважує Фесенко.

Головна помилка української влади і опозиції в тому, вважає політолог, що вони намагаються змінити свій імідж у США, тоді як американці зважають передовсім на дотримання принципів демократії іншими державами і на свої власні національні інтереси.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG