Доступність посилання

ТОП новини

У столиці Росії затримали понад 40 прихильників Ходорковського


Учасники акції на підтримку Ходорковського в масках відомих опонентів Кремля, Москва, 26 червня 2013 року
Учасники акції на підтримку Ходорковського в масках відомих опонентів Кремля, Москва, 26 червня 2013 року
У столиці Росії Москві поліція затримала в середу понад 40 учасників акції на підтримку ув’язненого підприємця Михайла Ходорковського, якому цього ж дня сповнилося 50 років.

Організатори акції на вулиці Старий Арбат у центрі міста назвали її «прогулянкою», але поліція вирішила, що це несанкціонована демонстрація.

Перед цим відбувся й санкціонований мітинг на підтримку Ходорковського.

Михайло Ходорковський разом зі своїм партнером, нині теж засудженим Платоном Лебедєвим, були співвласниками нафтової компанії «ЮКОС»; їх засудили загалом до 14 років позбавлення волі кожного за двома кримінальними справами – за обвинуваченнями в різноманітних фінансових зловживаннях, зокрема, уникненні податків чи розкраданні нафти власної ж компанії. Пізніше суди дещо скоротили їхні терміни; Ходорковський, який пробув у колонії вже 10 років, має вийти на волю в жовтні наступного року, Лебедєв – наступного серпня.

І Ходорковський, і Лебедєв неодноразово заявляли, що не визнають своєї провини і що справи проти них сфабриковані з політичних міркувань. Міжнародні правозахисні організації назвали другу справу проти обох підприємців політичною, а Ходорковського і Лебедєва визнали в ній в’язнями сумління.
XS
SM
MD
LG