Доступність посилання

ТОП новини

Україна повернула Німеччині «цукрову бібліотеку»


Україна повернула Німеччині «цукрову бібліотеку»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Україна повернула Німеччині «цукрову бібліотеку»

Міністерство культури України передало в четвер німецькій стороні колекцію книг, вивезених до України з Музею цукру в Берліні під час Другої світової війни.

У церемонії підписання акту прийому-передачі культурних цінностей між українською та німецькою сторонами взяли участь посол Німеччини в Україні Крістоф Вайль, а також заступник міністра культури України Броніслав Стичинський.

Присутня на церемонії Реґіне Денель, представник бібліотеки Технічного університету Берліна, наголосила на історичній цінності повернутих видань. Як розповіла фахівець у коментарі Радіо Свобода, у німецькій столиці планується виставка цих пам’яток.

Домовленість про повернення 713 книг до Німеччини була досягнута у 2010 та 2011 роках під час роботи Змішаної українсько-німецької комісії з питань повернення і реституції втрачених та незаконно переміщених під час Другої світової війни цінностей. Загалом переговори між сторонами з цього приводу тривали понад 13 років.

Книги були знайдені випадково у 1994 році у одному з приміщень Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків Національної академії аграрних наук. Книги стосуються виробничих та наукових питань, пов’язаних із цукровою промисловістю. Найстаріші з них датуються серединою XIX століття.

Це вже не перший обмін пам’ятками між Україною і Німеччиною. Зокрема, за останні 10 років Німеччина передала Україні 1233 пам’ятки, серед яких – пам’ятки доби гетьмана Мазепи, книги з бібліотеки митрополита Флавіана.
XS
SM
MD
LG