Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко пропонує круглий стіл з участю Януковича заради угоди з ЄС


Київ – Колишній прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко запропонувала створити національний круглий стіл для виконання Україною критеріїв, необхідних для підписання угоди про асоціацію з ЄС. Юлія Тимошенко звернулася не лише до опозиції й громадськості, а й до влади, розповіла її дочка Євгенія. За її словами, підписання угоди про асоціацію нині під загрозою, а національний круглий стіл та відмова депутатів від літніх канікул вирішать ситуацію, і навіть за 67 днів можна буде впоратись із завданнями. Натомість у провладній більшості заклики колишнього екс-прем’єра називають черговим піаром і переконують, що підготовка до підписання угоди з ЄС триває і без круглого столу, і без участі Тимошенко.

Екс-прем’єр Юлія Тимошенко пропонує створити національний круглий стіл для виконання Україною необхідних критеріїв підписання з ЄС угоди про асоціацію. За її словами, залишилося тільки 67 робочих днів для виконання десяти критеріїв, запропонованих Європейським союзом, і без їхнього виконання угоду не буде підписано.

Як патріоти ми не маємо права на порожнє критиканство, на домашню війну
Юлія Тимошенко
«Сьогодні підписання угоди про асоціацію – під загрозою. Як патріоти ми не маємо права на порожнє критиканство, на домашню війну. Давайте піднімемося над обставинами та зробимо цей крок до Європи разом. Я обов’язково братиму участь у роботі національного круглого столу та звертаюся з проханням до партії «Батьківщина» долучитися до цього процесу і знайти державницьке рішення для виконання критеріїв ЄС», – зачитала слова Юлії Тимошенко її донька Євгенія Тимошенко.

Учасниками цього круглого столу, на думку Юлії Тимошенко, мають стати президент, визначені ним посадові особи його адміністрації й уряду, голова Верховної Ради, лідери всіх парламентських фракцій, керівники профільних комітетів Верховної Ради, які беруть участь в євроінтеграційних процесах, представники Венеціанської комісії, представники делегації Європейського союзу, лідери політичних груп Європарламенту та посли ЄС в Україні. Вона також зазначає, що доцільно запросити до роботи також екс-міністрів закордонних справ усіх українських урядів, а також моральних авторитетів нації, лідерів громадських рухів та організацій.

За словами політика, круглий стіл слід скликати раз на тиждень і проводити його в присутності представників ЗМІ. Екс-прем’єр вважає, що у зв’язку з цим потрібно відкласти літні парламентські канікули до завершення всіх справ для виконання умов для підписання угоди. А проводити цей круглий стіл політик пропонує в Українському домі.

Тимошенко висловила переконання, що тільки максимально публічна, скоординована робота влади, опозиції, громадянського суспільства, європейських структур і журналістів допоможе «зробити диво за 67 робочих днів». Про це Юлія Тимошенко написала у своїй статі під назвою «67 робочих днів», розміщеній на «Українській правді».

«Це можливо, якщо ми маємо відповідальних політиків, а не популістів»

Підтримали ідею Юлії Тимошенко історик Ярослав Грицак, почесний президент Києво-Могилянської академії В’ячеслав Брюховецький та колишній віце-спікер парламенту, юрист Віктор Мусіяка, які взялися за організацію цієї роботи і в четвер презентували громадську ініціативу Національного круглого столу «Порозуміння заради європейського майбутнього».

Мудрі люди знаходили можливість здолати розбіжності заради вищої мети
В’ячеслав Брюховецький
«Мудрі люди знаходили можливість здолати розбіжності заради вищої мети. Скажімо, той круглий стіл у Польщі, за який сіли здавалося б, непримиренні опоненти. Ну, і ми бачимо результати – успіхи Польщі у побудові європейської справді держави. Тому ініціатива такого круглого столу є надзвичайно актуальною. Жодна політична партія не може виступити з ініціативою до іншої партії і сказати: давайте сядемо і обговоримо. Там зайшло вже так далеко у цій взаємоненависті, що потрібна якась інша сила. Це можливо сьогодні здійснити, якщо ми маємо відповідальних політиків, а не популістів» – сказав під час презентації круглого столу академік В’ячеслав Брюховецький.

Олійник: влада завжди готова до діалогу, але…

А народний депутат від Партії регіонів Володимир Олійник каже, що звернення Юлії Тимошенко є нічим іншим, як черговим піаром, хоча влада, зазначає він, до діалогу завжди готова.

Навіщо ви блокуєте діяльність у Верховній Раді? Чому Ви не йдете до президента?
Володимир Олійник
«Третього червня на закритому засіданні «Батьківщини» обговорювалося питання нових підходів щодо європейської інтеграції, де чітко Немиря заявив (і його усі підтримали): перш за все – звільнення Юлії Тимошенко, а потім будемо ухвалювати закони і будемо всі інші вимоги виконувати. Ну, неправильний підхід, не державницький. Тому, на мій погляд, це – черговий піар, щоб в якійсь мірі показати, що без неї ці процеси в Україні не відбуваються. Вони відбуваються, якби вони тільки хотіли працювати. Але навіщо ви блокуєте діяльність у Верховній Раді? Чому Ви не йдете до президента? Це, мабуть, швидше заклик до Кличка, до Тягнибока: ідіть туди. А влада, будь-яка, завжди готова до діалогу, бо владі не вигідна конфліктність в державі», – сказав Володимир Олійник.

Україна планує підписати угоду про асоціацію з ЄС у листопаді на саміті країн-часниць програми «Східне партнерство» у Вільнюсі. Для цього Європа ставить перед Україною низку умов, зокрема, вдосконалення виборчого законодавства, усунення випадків вибіркового правосуддя, в першу чергу у справі екс-прем’єра Юлії Тимошенко, яка відбуває 7-річне ув’язнення за її роль в укладенні газових контрактів із Росією в 2009 році.

  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG