Доступність посилання

ТОП новини

Українці постраждають, якщо у Чехії ухвалять новий закон про іноземців – експерт


Міністерство внутрішніх справ Чехії 9 квітня надіслало до інших центральних органів виконавчої влади цієї країни проект нового закону про перебування іноземців на території Чехії. Якщо закон буде схвалений урядом і парламентом, він засадничо змінить умови перебування тут іноземців і з Євросоюзу, і з так званих «країн третього світу». Правозахисні організації Чеської Республіки назвали цей законопроект дискримінаційним і закликали громадськість зібратися 2 липня біля приміщення МВС Чехії у Празі, щоб висловити своє ставлення до нього. Про те, як новий закон, в разі його ухвалення, може вплинути на умови перебування іноземців, і зокрема українців у Чехії, в інтерв’ю Радіо Свобода розповіла чеський адвокат українського походження Оксана Різак.

– Перш за все, хотіла би звернути увагу на його форму. Ідея була така, щоб цей закон був приємніший, був доступніший для іноземців, щоб уникнути ситуації, коли іноземець потребує допомоги третьої особи. Тобто була ідея створити норму комплексну, але зрозумілу і не таку широку. В результаті, на жаль, новий закон, який пропонується, має близько 300 сторінок, 600 параграфів. Не була дотримана та ідея, мені здається, яка мала бути при задумі цього закону, і знову ж таки ми дісталися до ситуації, що і самі іноземці, і адвокати, думаю, і самі працівники безпосередньо міністерства будуть мати проблему зорієнтуватися в цій нормі і зрозуміти намір законодавця. Це по-перше.

Якщо ми почнемо з основного моменту, тобто з дозволу на постійне проживання, який отримували, наприклад, українці, і людина була забезпечена тим, що вона на території Чеської Республіки перебуває і їй нічого не загрожує. За новим законом виникає ситуація, коли Міністерство внутрішніх справ має можливість анулювати постійне перебування на основі якихось інформацій, які були зібрані державними службами. Тобто це означає, що або поліція, або інші підрозділи міністерства на вас знайдуть якусь інформацію, яка їм не сподобається, і відповідно через це анульовується дозвіл на постійне проживання на території Чехії. Це прослідковується не лише у статусі постійного проживання, а й у інших видах дозволу на перебування в Чеській Республіці. І я, і мої колеги це вважаємо великою небезпекою, яку може спричинити новий закон. Тобто людина, іноземець буде постійно в ситуації, яка не гарантує йому, що на території Чеської Республіки, де він вже повністю має центр своїх життєвих інтересів, від нього цей дозвіл не заберуть.

Далі, якщо ми говоримо про нову категорію віз, яка впроваджується, це є категорія віз під назвою національні візи або візи, які будуть видаватися на рік. Впроваджується доволі знайомий термін категорії ґастарбайтерів, тобто це іноземці, які приїжджають на територію Чехії тільки на один рік, не мають можливості продовжити побут, не мають можливості привезти сюди сім’ю, тобто вони будуть відвідувати Чеську Республіку фактично лише для того, щоб попрацювати і після року повернутися назад. Це досить негативний елемент, який теж нас чекає з моменту вступу в чинність нового закону і який є, на мою думку, абсолютно неприпустимий, тому що іноземець не буде мати ні можливості тут інтегруватися, ні можливості мати страхування і так далі. Тим більше не буде мати можливості взяти сюди родину.

Що стосується дозволу на об’єднання сім’ї, вже і тепер від року 2011-го багато іноземців постраждали від зміни в законі, яка зобов’язує кожного іноземця довести відповідний розмір щомісячного доходу, який теж не є маленький. У новому законі ті суми будуть вищі, наприклад, якщо ми маємо родину з чотирьох осіб, сума, яку повинна показати сім’я, буде близько 28 тисяч крон чистого доходу, це дуже висока частка і, на відміну від теперішнього стану, не буде можливості Міністерству внутрішніх справ зі сторони іноземця довести, яку саме суму вони використовують на проживання, і не буде можливості при доведенні цих доходів показати, що в сім’ї, наприклад, є діти від 16 до 26 років. Одна з найбільших проблем, яка тепер існує, це проблема того, що Міністерство внутрішніх справ не ухвалює рішення в законно встановлені терміни. Замість того, щоб ця проблема була якось вирішена, вони просто продовжили терміни розгляду заяв.

Буде запроваджено також карту інвестора, яку може отримати лише людина, котра тут інвестує мінімум два мільйони крон і ще, крім того, працівники міністерства повинні самі оцінити, чи бізнес-план, котрий повинен іноземець подати разом із заявою, має шанс на розвиток. Тобто знову ж таки ми потрапляємо в ситуацію, коли, по-перше, працівники міністерства не будуть компетентні це зробити, і по-друге, коли політика більш спрямована на те, щоб сюди переїжджали люди, які мають відповідно вищий маєток. На мою думку, це є повністю дискримінація малих підприємців і людей, які займаються малим і середнім бізнесом.

– Пані Різак, з погляду Вашого як юриста, яку мету переслідувало
Міністерство внутрішніх справ, готуючи цей законопроект?

Головна мета – умови перебування для іноземців зробити якомога складнішими, зменшити приплив мігрантів до Чехії
– Мені здається, що головна мета завжди така, щоби ці умови перебування для іноземців зробити якомога складнішими і, відповідно, якимось чином зменшити приплив мігрантів до Чехії. Або відсіяти тих, які вже є на території Чеської Республіки.

– Як новий закон позначиться на українцях, тих, які вже перебувають в Чехії, і тих, які мають намір просити дозволу жити і працювати в Чеській Республіці?

Якщо на вас служби безпеки Чехії знайдуть якусь інформацію, яка їм не сподобається, тоді відкриється провадження по ануляції вашого постійного місця проживання
– Я думаю, що цей новий закон торкнеться цих людей мінімум у двох напрямках. По-перше, це буде фактично ще більше ускладнення отримати в’їзну візу, буде ще більший бюрократизм, більше документів і умов, на які українці просто не зможуть відповісти, тому що, починаючи від карти інвестора, карти підприємця, там ті умови настільки збільшаться, що людина фізично і матеріально не буде мати можливості їх виконати. Ми (українці) і зараз не маємо легкого вступу на територію Чехії. По-друге, для українців, які вже тут живуть і мають дозвіл на тимчасове проживання, чи постійне проживання на території Чехії, там буде ситуація нестабільності. Тому що в будь-який момент, якщо на вас служби безпеки Чехії знайдуть якусь інформацію, яка їм не сподобається, тоді відкриється провадження по ануляції вашого постійного місця проживання. На мій погляд, гарантія, що існувала для наших співгромадян, які проживають в Чеській Республіці, практично зникне. Останнім моментом буде те, що, коли людина захоче продовжити свій дозвіл на тимчасове проживання на наступний рік, це проблема, яка існує і тепер, родина просто фінансово не зможе показати дохід, який потрібно показати, згідно з новим законом. Такі от негативні наслідки будуть після ухвалення цього законопроекту.

– Після оприлюднення проекту закону на чеських сайтах з’явилося багато відгуків на нього. Відгуки переважно негативні. Закон називають дискримінаційним. Як можна пояснити те, що в той час, коли Євросоюз відчиняє двері іноземцям, і найбільше українцям, про це говорить останній звіт Єврокомісії за 2011 рік, Чехія пропонує закон, який ускладнить і обмежить перебування тут іноземців?

Найбільша кількість іноземців, по яких цей закон може вдарити, це є українці, в’єтнамці
– Статистика показує, що найбільша кількість іноземців, які перебувають на території Чехії, – це українці, в’єтнамці. І відповідно зі сторони чеської держави є намагання цю міграцію чи зупинити, чи зменшити. Частина закону навіть суперечить європейським нормам, але, в принципі, цей закон є відображенням настрою в суспільстві. Я маю на увазі ставлення чеської спільноти до іммігрантів з України. Найбільша кількість іноземців, по яких цей закон може вдарити, це є українці, в’єтнамці тощо.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG