Доступність посилання

ТОП новини

Із резолюції ПАРЄ зняли критику України через Тимошенко і Луценка


Зала засідань ПАРЄ, Страсбург, архівне фото
Зала засідань ПАРЄ, Страсбург, архівне фото
Парламентська асамблея Ради Європи вилучила сьогодні з резолюції про розмежування політичної та кримінальної відповідальності згадування про будь-яку конкретну країну, таким чином прибравши з тексту резолюції й критику України через справи колишнього прем’єра Юлії Тимошенко і колишнього голови МВС Юрія Луценка.

За поправки, запропоновані комітетом із політичних питань та демократії, проголосували 79 депутатів ПАРЄ з 86, резолюцію ж підтримали одностайно під час літньої сесії асамблеї у Страсбурзі, повідомляє з Брюсселя агентство «Інтерфакс-Україна».

Зокрема, повністю виключений абзац, який був у проекті резолюції: «Що стосується України, то кримінальні справи, порушені стосовно колишнього прем’єра Юлії Тимошенко та колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, призвели до різкої критики з боку міжнародного співтовариства. Асамблея глибоко стурбована зловживанням системою кримінального правосуддя країни для переслідування політичних опонентів. Асамблея вважає, що в обох випадках було порушено принципи розмежування політичної та кримінальної відповідальності».

Під час обговорення була висловлена пропозиція, що резолюція повинна мати загальний характер без згадування конкретних країн та імен, а конкретно взятим країнам мають бути присвячені окремі доповіді.

«Парламентська асамблея вважає, що демократія і верховенство права потребують того, щоб політики були надійно захищені від кримінального переслідування за свої політичні рішення. Політичні рішення підлягають політичній відповідальності, остаточне ж рішення належить виборцям», – мовиться в резолюції.

До прикінцевої частини резолюції додали абзац, яким асамблея закликає «правлячу більшість у країнах-членах Ради Європи утриматися від зловживання національною системою кримінального правосуддя для переслідування політичних опонентів».

Після цього зазначено, що асамблея запрошує законодавчі органи тих держав-членів, чиє кримінальне законодавство, «як і раніше, містить статті про широке зловживання службовим становищем, розглянути питання про скасування або зміну таких положень із метою обмежити сферу їхнього застосування відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії».

«Закликати компетентну владу тих держав-членів, які були засуджені (Європейським судом із прав людини) за порушення статті 18 Європейської конвенції з прав людини, вжити конкретних заходів для забезпечення ефективної незалежності судової влади та швидко і в повному обсязі виконати відповідні рішення Європейського суду з прав людини», – мовиться в ухваленій резолюції.
XS
SM
MD
LG