Доступність посилання

ТОП новини

Геї і лесбійки з України на світовому параді в Нью-Йорку


Гей-парад в Нью-Йорку, 24 червня 2012 року
Гей-парад в Нью-Йорку, 24 червня 2012 року
Геї та лесбійки з Росії й інших колишніх радянських республік, включно з Україною, матимуть свою яскраву колону на цьогорічному параді гомосексуалістів у Нью-Йорку. Цей парад також гучно відзначить рішення Верховного суду США про рівноправність одностатевих шлюбів у державі з двостатевими. У п’ятницю вулиці Нью-Йорка заповнять яскраві потоки веселих людей, і серед них буде й засновниця нью-йоркського товариства захисту ЛГБТ на пострадянських просторах Олена Ґольцман, родом із Києва.

Щорічний парад ЛГБТ в Нью-Йорку – це багатотисячне море різних груп геїв і лесбійок, бісексуалів, трансгендерів із усього світу. Це гучна, карнавальна процесія, що збирає десятки тисяч глядачів. Така яскравість і море карнавальних веселощів є своєрідною відповіддю на приховування і нетерпимість, які ще переважають у ставленні до ЛГБТ в Україні, Росії, на пострадянському просторі.
Гей-парад в Нью-Йорку, 24 червня 2012 року
Гей-парад в Нью-Йорку, 24 червня 2012 року

Паша Залуцький, 31-річний білорус, виграв на початку 2000-х зелену карту, дозвіл на проживання у США і вже минулого року брав участь в такому параді ЛГБТ в Нью-Йорку. Тому він та група геїв і лесбійок із колишніх радянських республік збираються й сьогодні, о 22-й годині за Києвом на вулицях Нью-Йорка відкрито і гучно повеселитися на параді, що вдома у них фактично «неможливо».

Тут відкрито, у своєму натовпі, одягнуті у яскраві костюми, ви можете заявити всьому світові: «Я – гей!
«Я лише згадую мої враження від походів до гей-клубів у Мінську чи Москві, – каже Паша Залуцький. – Як ви минаєте якісь промислові будівлі і намагаєтеся не привертати уваги людей до того, що ви гей, хоча прямуєте до свого клубу, і це все в атмосфері несвободи, приховуванні справжніх почуттів, того – хто ви, насправді, на публіці. Тут (в Нью-Йорку) це – відкрито, у своєму натовпі, одягнуті у яскраві костюми, танцюючи під гучну музику під схвальні вітання натовпу – абсолютно публічно, демонстративно, святкуючи по-справжньому, де ви можете заявити всьому світові: «Я – гей!»
Гей-парад в Нью-Йорку, 24 червня 2012 року
Гей-парад в Нью-Йорку, 24 червня 2012 року

Ми беремо участь у параді з політичних причин – Гольцман

Олена Гольцман, народжена в Києві, яка добре знає ситуацію з ЛГБТ на пострадянських теренах, заснувала в Нью-Йорку організацію на захист російськомовних геїв (rusalgbt.com). Вона каже, що до них приєднуються для участь у параді, насамперед, з політичних міркувань, і група йтиме колоною вже другий рік поспіль.

«Це виглядає щодо мене і багатьох із нас, що геї є людьми, котрі є новими цілями для влади, куди вона хоче направляти невдоволення громадян їхнім життям. Ми йдемо на параді з політичних міркувань, бо хочемо, щоб жителі в Нью-Йорку і поза ним бачили, що це сталося. Таким чином ми сподіваємося щось змінити, бо уряди колишніх радянських республік завжди спостерігають і хочуть знати, як громадяни в інших країнах сприймають їх», – зазначає Олена Ґольцман.

Вона також наголошує, що слід ще багато чого зробити, щоб змінити ставлення до ЛГБТ у межах російсько-американської спільноти у США, де ненависть до гомосексуалістів залишається проблемою.

Матеріал підготували Василь Зілгалов і Richard Solash

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG