Доступність посилання

ТОП новини

У Китаї повідомили про нові заворушення у Сіньцзяні


Поліція Китаю відбирає камеру у журналістки в місті Лукцюнь, де днями пройшли перші заворушення, в Сіньцзян-Уйгурському автономному районі, 28 червня 2013 року
Поліція Китаю відбирає камеру у журналістки в місті Лукцюнь, де днями пройшли перші заворушення, в Сіньцзян-Уйгурському автономному районі, 28 червня 2013 року
Державні засоби інформації Китаю повідомили в п’ятницю про нові заворушення у Сіньцзян-Уйгурському автономному районі на північному сході країни. «Жорстокі напади» сталися в місті Хотан, мовиться в повідомленнях без ніяких дальших подробиць.

Цього тижня внаслідок заворушень у цьому регіоні з етнічно мішаним населенням уже сталася хвиля сутичок, від яких загинули не менш як 35 людей.

Великі заворушення на міжетнічному ґрунті, від яких загинули близько 200 людей, уже сталися в цьому регіоні чотири роки тому.

Із майже 22 мільйонів населення величезного за територією Сіньцзян-Уйгурського автономного району близько 10 мільйонів (понад 40 відсотків) становлять уйгури – тюркомовний народ, який сповідує переважно іслам. Чимало уйгурів скаржиться на релігійні і культурні утиски з боку влади Китаю і непокоїться, що Пекін, переселяючи дедалі більше власне китайців (представників народу хань) на традиційні уйгурські землі і надаючи їм усілякі пільги й інші переваги, тим самим руйнує й уйгурську культуру та звичаї. Китайців у регіоні вже теж понад 40 відсотків.

Серед уйгурів існує й нечисленний сепаратистський рух, і влада Китаю, здійснюючи репресії, щоразу наголошує на «загрозі організованого тероризму з боку ісламістських угруповань».
XS
SM
MD
LG