Доступність посилання

ТОП новини

Сланцевий газ можна видобувати без шкоди для довкілля та населення – Клюєв


Бурова установка для видобутку сланцевого газу
Бурова установка для видобутку сланцевого газу
До України зі США повернулася делегація з 12 членів парламенту та представників екологічних відомств, що вивчала видобуток сланцевого газу в американському штаті Пенсильванія. Голова делегації, керівник депутатської групи Верховної Ради з міжпарламентських зв’язків зі Сполученими Штатами Америки, регіонал Сергій Клюєв перед поверненням в Україну дав інтерв’ю Голосу Америки.

Клюєв сказав, що приїхав до США, аби, у першу чергу, самому переконатися, що видобуток сланцевого газу може бути екологічно безпечним: «Ми пройшлися по всьому процесу, розібралися в технологіях. Ви знаєте, звичайно, дуже цікаво. Те, що Америка зробила за останні п’ять років! Вони зараз 40% газу видобувають зі сланцю. Це як золота лихоманка 21-го століття – те, що тут відбувається. Якщо в України є шанс це в якійсь мірі повторити…»

Сергій Клюєв планує провести у Києві, а потім – у регіонах, круглий стіл та роз’яснити громадськості, що сланцевий газ можна видобувати без шкоди для довкілля та населення: «7800 свердловин сьогодні пробурено в США і ще не було жодного випадку зараження підземних вод».

«Ми вражені, наскільки це робиться чисто, красиво, дуже мало місця займає бурильна установка зі всією інфраструктурою», – каже депутат.

Клюєв зазначив, що угода про розподіл продукції з американською компанією «Шеврон», яка виграла тендер на розробку Олеського родовища у Львівській та Івано-Франківській областях, буде підписана вже найближчим часом:

Для України це дуже важливо: чим швидше ми почнемо власний видобуток альтернативних джерел газу, тим швидше наші люди почнуть відчувати полегшення
Сергій Клюєв
«Говорячи про плани «Шеврона», поки що вони офіційно не опубліковані, але в розмовах, вони планують десь через п’ять років почати серйозний видобуток. А п’ять років вивчати, де які поклади, де правильно бурити, які методи запроваджувати, яких стандартів дотримуватися. Я вважаю, що треба знайти інструменти, може, закласти в угоди, які будуть підписані, щоб створити якісь стимули для прискорення роботи. Тому що для України це дуже важливо: чим швидше ми почнемо власний видобуток альтернативних джерел газу, тим швидше наші люди почнуть відчувати полегшення в кожному домі».

Таким чином, вважає депутат, може бути досягнута енергетична незалежність країни. А також – значне економічне зростання в регіонах видобутку: «При дотриманні екологічних норм, це буде бум створення робочих місць в тих регіонах, це буде бум і доходів бюджету в тих регіонах. Я вважаю, що це буде корисно, в першу чергу, для місцевої влади».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG