Доступність посилання

ТОП новини

До опалювального сезону «Нафтогаз» готуватиметься у кредит


Київ – Україна закачуватиме газ у підземні сховища до опалювального сезону у кредит. Цього року «Газпром» вирішив виділити «Нафтогазові» мільярд доларів як аванс за транзит. Представники української влади називають це необхідністю. Експерти ж заявляють: «Нафтогаз» продовжує грузнути у боргах, і ці авансові платежі можуть змусити компанію «Укртрансгаз» шукати кошти для забепечення надійності транзиту.

«Газпром» вирішив надати «Нафтогазові» аванс за транзит палива на півтора року вперед. Йдеться про суму у мільярд доларів. Аванс призначений для закупівлі українською компанією газу для заповнення підземних сховищ. Це необхідно, щоб «Нафтогаз» міг виконати свої зобов’язання щодо безупинного постачання російського газу до Європи у зимовий період, заявили у «Газпромі».

За словами речника українського прем’єра Віталія Лук’яненка, це є звичайною практикою. «Він (аванс) надається щороку, у цьому немає нічого незвичайного», – говорить Лук’яненко.

Представники української влади пояснюють це необхідністю виконувати зобов’язання.

«Це потрібно робити для стабільності газотранспортної системи. Ми маємо накопичувати резерви. Те, що ці резерви ми накопичуємо, використовуючи кошти наших контрагентів – це нормально. В іншому випадку нам потрібно було б брати кредити», – каже Радіо Свобода народний депутат від Партії регіонів Владислав Лук’янов.

За підрахунками управління інформації «Газпрому», всіх авансових виплат від початку 2012 року, а це більш як 5 мільярдів доларів, має вистачити для оплати транзиту російського газу українською територією до початку 2015 року. Таким чином, зазначають українські експерти, компанія «Укртрансгаз» може опинитися у такому стані, що їй доведеться шукати кошти для забезпечення надійності транзиту.

Боргова яма замість виконання директив

До того ж, пояснює Радіо Свобода експерт з енергетичних питань Богдан Соколовський, газ, який українська сторона буде закачувати у сховища за кошти авансу, потрібен насамперед «Газпромові» та європейській стороні.

«Наша компанія висить весь час на гачку у «Газпрому», – говорить Соколовський. – Ми давно мали розділити функції «Нафтогазу», відповідно до другого енергопакету. Ми брали на себе такі зобов’язання, але досі не виконали жодного зобов’язання перед Європою щодо «Нафтогазу». Він функціонує з перехресним субсидуванням з часів Кучми і до сьогодні».

Із тим, що такі авансові передоплати продовжують штовхати «Нафтогаз» у боргову яму, погоджується і експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук. Разом з тим, продовжує він, минулого року на аналогічні потреби «Газпром» виділив вдвічі більший аванс. Відтак, за словами Корольчука, це можна розцінювати як певне визнання російською стороною скорочення закупівель газу Україною.

«Газпром» фактично визнав, що Україна у нього купує менше газу, – вважає експерт. – Те, що не виділяється 2 мільярди, а виділяється мільярд, то це вже є певним моментом прогресу для України».

Цього року «Нафтогаз» планує закупити у «Газпрому» 18 мільярдів кубів газу, хоча, згідно з контрактами, мінімально допустимі обсяги закупівлі становлять 40 мільярдів кубів. У січні за недобір палива «Газпром» виставив «Нафтогазові» штраф у розмірі 7 мільярдів доларів, який українська сторона відмовилася платити. Речник російського монополіста Сергій Купріянов заявив, що аналогічні санкції «Газпром» може пред’явити і за підсумками 2013 року.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG