Доступність посилання

ТОП новини

Янукович знову проігнорує Верховну Раду?


Київ – Цього тижня у Верховній Раді повинен виступити президент Віктор Янукович, заявляють в опозиції. Натомість регіонали запевняють, що у цьому немає потреби. Немає згоди між парламентськими більшістю та меншістю також і у питанні про розклад роботи. До порядку денного запропонували 140 проектів законів та постанов, а за календарним планом сесії останній пленарний день – п’ятниця, 5 липня. Тому депутати пропонують і працювати без перерв, і продовжити сесію парламенту на тиждень, і призначити позачергову.

Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов вважає недоцільним запрошувати президента до Верховної Ради. Він це відзначив під час погоджувальної ради лідерів фракцій та голів парламентських комітетів у відповідь на заяву Арсенія Яценюка, що 5 липня перед депутатами має виступити Віктор Янукович.

«Чесно кажучи, логіки у виступі президента в останній день роботи парламенту немає, крім як побажати депутатам усього найкращого. Логічно було б, якби ми попросили президента під час відкриття наступної сесії у вересні прийти і виступити у парламенті, таким чином взявши на себе взаємні зобов’язання щодо роботи на наступну третю сесію», – каже Єфремов.

Натомість Олександр Єфремов наполягає, щоб у п’ятницю, під час години запитань до уряду, депутати розглядали питання перспектив підписання угоди про асоціацію між Україною та Європейським союзом.

У свою чергу, голова Верховної Ради Володимир Рибак пропонує відтермінувати заплановані на середу, 3 липня, парламентські слухання і працювати до вечора, щоб розглянути 5 запланованих до розгляду євроінтеграційних законопроектів.

Вибори у 5 проблемних округах можуть відбутися у вересні – Тягнибок

В опозиції ж заявляють, що готові працювати щодня без перерв. Зокрема, голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк наголошує, що депутати мають визначити дати виборів до Верховної Ради у п’яти проблемних округах та голів низки міст, зокрема і Києва.

Водночас лідер «Свободи» Олег Тягнибок запевняє, що його фракція заради призначення виборів на вересень чи жовтень цього року готова працювати у будь-якому режимі.

«Свобода» готова підтримати: чи в середу працювати, чи наступного тижня працювати. Ми проголосуємо однозначно «за», – зауважив Тягнибок.

У Верховній Раді треба провести день Європи – Яценюк

Крім того, за словами Арсенія Яценюка, опозиція може ініціювати позачергову сесію парламенту, яка буде присвячена виключно розглядові євроінтеграційних законопроектів.

«Нарешті провести день Європи в стінах Верховної Ради. Це повинен бути сформований виключно європейський порядок денний, де ми повинні розглядати підготовані законопроекти, щоб ці законопроекти були підготовлені всім складом Верховної Ради», – пропонує Яценюк.

Рибак обговорить із Януковичем його участь у закритті сесії

Ініціювання позачергової сесії не виключають і в УДАРі. За словами першого заступника голови цієї фракції Віталія Ковальчука, ударівці також наполягають на необхідності виступу президента у парламенті зі щорічним посланням.

У вівторок, 2 липня, депутати мають розглядати питання щодо продовження сесії, постанову про дострокове припинення повноважень голови Центральної виборчої комісії Володимира Шаповала, а також проект кошторису Верховної Ради. Про це повідомив спікер парламенту Володимир Рибак.

Також він запевняє, що зустрінеться з президентом Віктором Януковичем та обговорить його участь у закритті сесії парламенту.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG