Доступність посилання

ТОП новини

Кримськотатарська газета «Къырым» знову припиняє вихід


Газета «Къырым»
Газета «Къырым»
Сімферополь – Цього тижня чергове число кримськотатарської газети «Къырым», найвірогідніше, не прийде до свого читача. Про це повідомив головний редактор видання Бекир Мамутов. За його словами, через хронічне недофінансування з державного бюджету газета, що виходить мовою корінного народу Криму і перебуває під захистом Європейської хартії міноритарних мов, опинилася під загрозою закриття.

«Къырым» – одна з двох газет, що видається на півострові кримськотатарською мовою. Вона стала першим кримськотатарським виданням, відродженим після депортації у Криму. Попри те, що «Къырым» – недержавна газета, щороку в державному бюджеті для неї закладаються певні кошти, що виділяються в рамках виконання законодавства про підтримку етнічних меншин. На 2013 рік для цього передбачено 319 тисяч гривень.
Бекир Мамутов
Бекир Мамутов

Не було такого року, щоб гарантоване державою фінансування надходило вчасно і в повному обсязі
Бекир Мамутов
Уже пройшло півроку, але державних коштів видання не бачило. Редактор видання Бекир Мамутов каже, що це б’є не просто по газеті, але й по кримськотатарській мові. «Вихід тієї чи іншої газети національною мовою – це частина програми зі збереження цієї мови, її підтримки, розширення сфери її поширення, використання у родинах насамперед. На жаль, не було такого року, щоб гарантоване державою фінансування надходило вчасно і в повному обсязі. Щороку такі ось складності виникають», – зазначив Бекир Мамутов.

За словами редактора, до травня з держбюджету газеті не надійшло ані копійки. Лише наприкінці місяця кошти були виділені, але вони «зависли» у місцевому відділенні Державного казначейства. Мамутов каже, що виділені 74 тисячі гривень мали покрити лише 60% фактичних затрат редакції – на папір, друк і розповсюдження газети. На зарплату працівникам видання заробляє самостійно.

Україна несе відповідальність за кримських татар та їхню мову – правозахисниця

Правозахисник та експерт у сфері захисту прав етнічних меншин Наталія Беліцер нагадує, що два роки тому, лише після кампанії української громадськості на захист газети «Къырым, уряд відновив її фінансування. За словами Беліцер, офіційний Київ систематично не виконує взятих на себе міжнародних зобов’язань щодо дотримання прав етнічних меншин. Ситуацію довкола газети «Къырым» Наталія Беліцер називає «просто кричущою», оскільки кримські татари, окрім Криму, не мають іншої батьківщини, і за межами України не мають своєї держави.

Із кримськими татарами – це 100-відсоткова відповідальність України
Наталія Беліцер
«Із кримськими татарами – це 100-відсоткова відповідальність України. Порушення цих зобов’язань має особливо важкі наслідки і є надзвичайно негативною ситуацією, яка на репутації та іміджі України як держави позначається дуже погано», – зазначила Наталія Беліцер.

Заступник начальника відповідного департаменту Міністерства соціальної політики України Юлія Зайцева повідомила Радіо Свобода, що її відомство хоч із запізненням, але перерахувало гроші іншому розпоряднику коштів – Республіканському комітету Криму з міжнаціональних відносин і депортованих громадян. У Рескомнаці теж кажуть, що перенаправили всю суму за призначенням, але на Державне казначейство там впливу не мають.

За словами редактора Бекира Мамутова, останнє число газети «Къырым» вийшло минулої середи. Наступний випуск видання готовий до друку, але жодна друкарня півострова друкувати цю газету в борг уже не хоче.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG