Доступність посилання

ТОП новини

Вступнику-2013 можна подавати документи на 15 спеціальностей


В Україні стартувала «Вступна кампанія 2013 року»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:09 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

В Україні стартувала «Вступна кампанія 2013 року»

Київ – В Україні 1 липня стартувала вступна кампанія 2013 року. З цього дня вищі навчальні заклади почали приймати від абітурієнтів документи для вступу. І члени приймальної комісії Національного університету харчових технологій розповіли Радіо Свобода, що зранку навіть були черги. Експерти кажуть, що цього року умови вступу дуже подібні до минулорічних, проте вони побоюються, що вже через рік українці знову вступатимуть до вишів за радянською схемою – вступними іспитами, а це, на їхню думку, знову може призвести до збільшення хабарництва. Тим часом задля оперативного реагування на порушення під час вступу Міністерство освіти вже організувало роботу приймальні громадян та консультативного телефону «Вступна кампанія 2013 року».

Українські виші почали приймати документи для вступу. І вступниця з Ужгорода Ніколетта Чорняк вирішила не чекати, вона прийшла до Національного університету харчових технологій у перший же день, розповідає мама абітурієнтки.

«У перший день хочеться подати, чомусь не хочеться тягнути до кінця місяця, бо й так напружено. Сьогодні подаємо в НУХТ. Вибрали НУХТ, тому що син вчиться в коледжі при НУХТі, подобається цей виш. Економічне спрямування вона обрала. І ми йдемо ще в КПІ, ще спробуємо в Гетьмана», – розповіла мама вступниці Тетяна Чорняк.

Після обіду черг уже не було, проте зранку абітурієнтів 20 у черзі стояли, розповів Радіо Свобода співробітник приймальної комісії Національного університету харчових технологій, студент-другокурсник Олег.

«Хотілося б, звичайно, більше, я думаю їх більше й буде, але в зв’язку з тим, що це – перший день, трішки менше людей, ніж очікувалося», – зауважив він.

У 2013 році абітурієнти мають право подати документи до 5 вищих навчальних закладів та на 3 спеціальності в кожному з них (максимум 15 спеціальностей).

Термін подачі документів закінчується 31 липня. А для тих абітурієнтів, які будуть проходити творчі конкурси, термін подачі документів і заяв завершується 20 липня. 1 серпня уже буде перший рейтинговий список.

У Міністерстві освіти України кажуть, що вже від 2 липня будуть оприлюднювати на своєму сайті статистичні дані зареєстрованих абітурієнтів, наразі даних про це немає. А загалом цього року, за даними Міносвіти, складали ЗНО понад 322 тисячі охочих.

Ми мусимо зберегти зовнішнє незалежне оцінювання – Фаріон

Цьогорічна вступна кампанія майже не відрізняється від минулорічної, говорить народний депутат від «Свободи» та член профільного парламентського комітету Ірина Фаріон. Проте наступного року, якщо Верховна Рада все-таки ухвалить провладний законопроект про вищу освіту, то вступна кампанія зміниться кардинально, оскільки вступ буде не за результатами ЗНО, а за вступними іспитами, як було 10 років тому.

Законопроект Сороки-Калєтніка-Ківалова спрямований на обмеження дії зовнішнього незалежного оцінювання. Їхнє завдання повернути совкову модель вступу
Ірина Фаріон
«Ми мусимо зберегти зовнішнє незалежне оцінювання. Законопроект про освіту від влади, авторства Сороки-Калєтніка-Ківалова, спрямований на обмеження дії зовнішнього незалежного оцінювання і запровадження вишівського балу. Тобто їхнє завдання повернути совкову модель вступу до вищих навчальних закладів. Наразі зовнішнє незалежне оцінювання діє», – сказала Ірина Фаріон.

Проти повернення до вишів вступних іспитів протестували в понеділок й активісти громадського руху «Відсіч». Вони заявляють, що 2013 рік може стати останнім роком вступу до вищих навчальний закладів за зовнішнім незалежним оцінюванням. Цього року, аби взяти участь у конкурсі, абітурієнтам досить подати сертифікат ЗНО та атестат. Але законопроект депутатів від Партії регіонів «Про вищу освіту» № 1187 та зміни до нині чинного закону, зареєстровані Григорієм та Ігорем Калетніками, змусять вступників, окрім ЗНО, складати іспити, які проводитиме кожен навчальний заклад за своїми правилами. Активісти переконані, що це може повернути у виші хабарництво.

До приймальних комісій завітав НеЗНОйко
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:23 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ


ЗНО не оцінює підготовки студента – Зубчевський

Між тим один зі співавторів провладного законопроекту, регіонал Сергій Ківалов у коментарі Радіо Свобода уже заявляв, що попри критику ні він, ні його колеги законопроект відкликати не збираються.

Радянська освіта була однією з найкращих у світі. Скасування зовнішнього оцінювання нівелює ті негативні моменти, які існують зараз
Олександр Зубчевський
«Тому що за великим рахунком воно прийшло зі Західної Європи, зі США. А в свій час радянська освіта була однією з найкращих у світі, тому ті досягнення, які були в радянський час, це підтверджують. Тому що зовнішнє оцінювання не оцінює всієї ситуації підготовки студента, випускника школи, воно не може оцінювати безпосередньо його думки, його індивідуальності. Тому ми вважаємо, що саме скасування зовнішнього оцінювання послугує нормальній ситуації в загальноосвітньому процесі і нівелює ті негативні моменти, які існують зараз. Те, що вступні іспити дозволяють розкрити всю інтелектуальну здатність людини – це однозначно так. А не ті тести, на які студенти, фактично, як роботи відповідають. Можна визубрити ті тести, але не проявити свого таланту або не розкрити його в повній мірі», – пояснив Радіо Свобода депутат від КПУ, член парламентського комітету з питань науки і освіти Олександр Зубчевський, чому, на думку комуністів, потрібно скасувати ЗНО.

Тим часом за даними Фонду «Демократичні ініціативи», більшість українців підтримують зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО) в Україні і щороку кількість прихильників цієї системи зростає.

Тим часом з метою забезпечення належного контролю за проведенням вступної кампанії та задля оперативного реагування на факти порушення законодавства про вищу освіту в Міністерстві освіти і науки на період вступної кампанії з 1 липня до 23 серпня організували роботу приймальні громадян та консультативного телефону «Вступна кампанія 2013 року». Про це йдеться на офіційному сайті МОН.


Прийом громадян здійснюватиметься в кімнаті № 122 за адресою: місто Київ, проспект Перемоги, 10, МОН.

Номер консультативного телефону з питань вступу до вищих навчальних закладів: (044) 481-32-15.

Номер консультативного телефону з питань вступу до професійно-технічних навчальних закладів: (044) 279-16-56.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG