Доступність посилання

ТОП новини

Реформа Академії наук Росії стане суїцидом для країни?


Акції протесту вчених проти освітніх реформ, Москва, 2 липня 2013 року
Акції протесту вчених проти освітніх реформ, Москва, 2 липня 2013 року
Росія стоїть на порозі реформування державної Академії наук. Проти реформаторського законопроекту, запропонованого російським урядом, виступила Президія Російської академії наук, а в деяких містах відбулися акції протесту вчених проти ухвалення такого закону.

«Система державних академій Російської Федерації потребує оновлення, оскільки вона була створена ще в 30-40-ві роки минулого століття і повною мірою не відповідає сучасним завданням країни», – заявив прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв на засіданні уряду 27 червня.

Проект Закону про реформування РАН під назвою «Про Російську академію наук, реорганізацію державних академій наук та внесення змін до окремих законодавчих актів Російської Федерації», що був схвалений російським урядом, викликав хвилю обурення серед російських науковців.

У Росії, якщо буде реалізовано все, що прописане в цьому законі, науки серйозної не буде
Олександр Некіпелов
У понеділок вранці, 1 липня, професори, члени-кореспонденти і академіки сходились на екстрене засідання президії Академії наук, як на засідання військового штабу, багато з них зізналися, що, відклавши дослідження до кращих часів, триматимуть оборону. Як заявив журналістам академік Олександр Некіпелов, завдання академіків – поінформувати суспільство про негативні, на їхню думку, наслідки реформи.

«Усі члени Президії дотримуються тієї точки зору, що законопроект, представлений у Думу, не може слугувати базою для обговорення. У Росії, якщо буде реалізовано все, що прописане в цьому законі, науки серйозної не буде», – зазначив Некіпелов.

Згідно з пропонованим законом, до РАН приєднають Академії медичних і сільськогосподарських наук, створивши так званий «клуб учених». Його позбавлять необхідності керувати фінансами й майновими потоками. За господарство тепер відповідатиме ефективний менеджер.

Академія наук відповідатиме лише за якесь міфічне координування фундаментальних досліджень
Сергій Алдошкін
«Академія наук відповідатиме лише за якесь міфічне координування фундаментальних досліджень у тих інститутах, що вже не будуть підвідомчі Російській академії наук», сказав віце-президент РАН Сергій Алдошкін.

Державна дума Росії планує розглянути законопроект у першому читанні в середу, 3 липня. Якщо документ буде ухвалений, заявляють академіки, не виключено, що наукове співтовариство оголосить загальноросійський страйк. Тим часом акції протесту проти реформи РАН відбулися в Москві, Петербурзі й Новосибірську. Учені звернулися до президента Росії та спікерів обох палат російського парламенту з проханням відкласти ухвалення цього законопроекту.

Над матеріалом працювала Людмила Литовченко (за інформацією російської редакції Радіо Свобода)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG