Доступність посилання

ТОП новини

На Миколаївщини вимагають кари ґвалтівникам і керівнику області


Напад на райвідділок міліції, Врадіївка, 2 липня 2013 року
Напад на райвідділок міліції, Врадіївка, 2 липня 2013 року
Київ – Миколаїв – На Миколаївщині люди розгромили й підпалили райвідділок міліції, вимагаючи арешту обох правоохоронців, яких вважають винними у жорстокому зґвалтуванні мешканки містечка Врадіївка. Міліція застосувала газ та зброю проти громадян, є потерпілі. Нині тривають експертизи щодо причетності до зґвалтування працівників міліції, один заарештований, другого – допитують у прокуратурі. Порушили ще одну справу – щодо нападу на райвідділок. Містечко Врадіївка оточене міліцією, однак протести тривають: люди вимагають звільнення всіх працівників районної міліції та керівника Миколаївської області Миколи Круглова.

Райцентр Миколаївської області Врадіївка, мешканці якого вимагають покарати винних у зґвалтуванні і побитті 29-річної жінки, намагаються ізолювати, заявив Радіо Свобода уранці 2 липня координатор руху «Спільна справа» Олександр Данилюк. За словами активіста, який перебуває на місці події, на всіх автомобільних в’їздах до містечка чергують працівники ДПС і завертають усі автомобілі.

02.07.2013
В оточену Врадіївку прориваються мешканці сусідніх районів – Данилюк

далі
Жителі містечка закликали всіх небайдужих з інших регіонів підтримати акцію протесту
Олександр Данилюк
«На всіх в’їздах – патрулі. Однак жителі містечка закликали всіх небайдужих з інших регіонів підтримати акцію протесту. Вони вимагають покарати всіх винних у зґвалтуванні місцевої жительки 26 червня, і розформувати місцевий райвідділок міліції. Зараз на вулиці трохи менше ніж 400 людей, вночі було близько тисячі. Приїхав голова Миколаївської облдержадміністрації Микола Круглов, але його не схотіли слухати, доки не будуть покарані винні», – заявив Данилюк.

Депутат від «Батьківщини» Андрій Парубій повідомляє у своєму блозі, що до Врадіївки змогли прорватися мешканці Миколаївської та Одеської областей, які підтримують протест.

Радіо Свобода звернулося за коментарем з приводу цих подій до Врадіївських райвідділку міліції та районної державної адміністрації. В обох випадках співрозмовники сказали: «без коментарів» і кинули слухавку.

Жертва зґвалтування дивом урятувалася

Жителька Врадіївки Ірина Крашкова у ніч із 26 на 27 червня поверталася з дискотеки. Дорогою додому на неї напали троє чоловіків, у двох з них вона впізнала місцевих міліціонерів, третій був таксистом. Її зґвалтували, побили, однак їй дивом вдалося втекти. Зараз жертва зґвалтування перебуває у нейрохірургічному відділенні Миколаївської міської лікарні швидкої допомоги. У неї – відкриті переломи черепа в декількох місцях, різані рани голови, обличчя, забиття і гематоми. Жінці вже зроблено дві хірургічні операції, її стан оцінюють як стабільний, середньої тяжкості.

Потерпіла перебуває під охороною бійців спецпризначення і доступ до неї обмежений, її відвідують лише родичі та близькі. Дружина брата Ірини Крашкової Наталія заперечує чутки про те, що Ірина на час зґвалтування могла бути нетверезою.

«Щодо алкогольного сп’яніння – цього не було. Вона пішла на дискотеку – і пробула там рівно 10 хвилин. Пішла додому. Я була з нею поруч після нападу ввесь час», – зазначила Наталія.

За словами лікарів, Ірина Крашкова отримує все належне медикаментозне лікування, медикаменти для нього купують родичі.

У ніч із 1 на 2 липня жителі Врадіївки взяли штурмом і утримували райвідділ, оскільки вважали, що міліціонери переховують одного з учасників зґвалтування. Вони виламали ворота, вибили вікна, використовували газ і пляшки з запалювальною сумішшю.

(Відео «Новости-N»)

Скільки було ґвалтівників – покажуть експертизи

Правоохоронці заперечують слова потерпілою, що на неї напало двоє міліціонерів. За їхніми словами, один із названих нею був на чергуванні в райвідділку того вечора. Відеозапис, який має це підтвердити, зараз вивчають.

Місцевий бізнесмен і колишній кандидат у депутати Аркадій Корнацький на своїй сторінці у Facebook заявив, що один із підозрюваних офіцерів міліції Дмитро Поліщук є племінником прокурора Заводського району міста Миколаєва. А ще один міліціонер – Євген Дрижак, про причетність якого до зґвалтування заявляє потерпіла, є хресником керівника обласного управління МВС Валентина Парсенюка.

У справі про зґвалтування жительки Врадіївки Миколаївської області триває вісім експертиз, які мають визначити, чи причетний до злочину Євген Дрижак. Дмитро Поліщук, уже затриманий як підозрюваний у цій справі. Експертизи визначать всіх причетних до злочину за добу, повідомила Радіо Свобода прес-секретар прокурора Миколаївської області Наталія Абрамова.

«Злочин розкрили, і за рішенням суду взяли під варту міліціонера та місцевого мешканця, яких підозрюють у зґвалтуванні, розбійному нападі й завданні важких тілесних ушкоджень. Ще один міліціонер надав алібі – відеозапис того, що він був у час зґвалтування на чергуванні у райвідділку. Нині цей відеозапис проходить експертизу. Триває й біологічна та інші – разом вісім експертиз. Їхні результати ми отримаємо й оприлюднимо упродовж доби», – повідомила речниця прокуратури.
Активісти: Геть поліцаїв з міліції!
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

За її словами, нині відеореєстратор райвідділу вивчають, з’ясовуючи, чи втручалися працівники міліції у його вміст.

Депутат від «Батьківщини» Андрій Парубій разом із бізнесменом Аркадієм Корнацьким провели власне розслідування щодо причетності до зґвалтування лейтенанта міліції Євгена Дрижака. Він міг вийти з райвідділку на місце злочину, в обхід відеокамер, припустив у розмові з Радіо Свобода Парубій.

Ми знайшли чорний хід. Дрижак не має алібі
Андрій Парубій
«Мешканці Врадіївки знають, що міліціонери під час чергування виходять з райвідділку в місто, і камери цього не фіксують. Ми провели розслідування і знайшли чорний хід. Ми зайшли до відділку, і продемонстрували представникам прокуратури, що цього не видно на відео. Отже, Дрижак не має алібі. З обласної прокуратури нам повідомили, що зараз він перебуває в них на допиті, й там розглядають питання взяття його під варту», – зазначив Андрій Парубій.

У вівторок міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко у парламенті повідомив, що звільнив керівника Врадіївського райвідділу міліції Віталія Синицького і відсторонив від роботи керівника управління МВС у Миколаївській області Валентина Парсенюка.

Також, за словами Наталії Абрамової, прокурора Врадіївського району звільнили рішенням Генпрокуратури за недостатній нагляд за роботою міліції, що призвело до порушення закону її працівниками.

Однак мешканці Врадіївки продовжують протестувати, за їхніми словами – до покарання всіх винних у злочині та розформування місцевого райвідділу міліції, а також доки не звільниться з посади керівник Миколаївської області Микола Круглов. Врадіївці, які беруть участь у протесті, вважають, що на посаді він зможе впливати на слідство, і допомагати підозрюваним уникнути відповідальності.

Щодо нападу на райвідділок триває слідство

Тим часом за фактом масових заворушень і розгрому райвідділку міліції у селищі Врадіївка Миколаївської області порушили кримінальну справу – за статтями «хуліганство» і «псування майна». Про це в інтерв’ю Радіо Свобода повідомила речниця прокуратури Миколаївської області Наталія Абрамова.

«Міліція розпочала досудове розслідування щодо подій у Врадіївці в ніч із 1 на 2 липня. Звечора до відділку міліції підтягнулися люди, керівник райвідділку вийшов та поспілкувався з ними, але їх це не заспокоїло. Вночі люди зламали ворота, увірвалися до внутрішнього двору та до приміщення міліції, почали бити там скло», – зазначила Абрамова.

За її словами, учасники протестів та заворушень припинили руйнування після того, як на місце прибули і поспілкувалися з ними керівники Миколаївської обласної прокуратури та міліції.

Між тим, ані прокуратура, ані міліція не повідомила про ті чи інші слідчі дії проти правоохоронців, які застосували газ та відкрили вогонь по учасниках протесту. Свідки подій повідомляють, що серйозних поранень бойовими кулями минулої ночі зазнав щонайменше один чоловік та одна жінка, яка прийшла на протест із дитиною. Наразі вони госпіталізовані. Приміщення міліції з вибитими дверима та вікнами охороняють близько ста бійців «Беркуту».

Над матеріалом працювали Євген Солонина, Олександр Молодцов
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG