Доступність посилання

ТОП новини

Події у Врадіївці можуть спричинити революцію – експерт


Київ – Штурм селянами райвідділу міліції у Врадіївці Миколаївської області може перерости у широкомасштабні протести та революційні події, відзначають експерти. Політики вже намагаються скористатися локальним проявом народного гніву для нагнітання ситуації в країні в цілому, зауважують вони. Натомість, за словами міністра внутрішніх справ, причин для збурення немає, зґвалтування скоєне міліціонерами, яке зрештою і спричинило штурм райвідділу, – розслідується, а перші винні вже покарані.

Криваві протести, загальнодержавні громадянські конфлікти та революції часто починаються з локальних трагедійних приводів, зазначив у розмові з Радіо Свобода доктор політичних наук Сергій Телешун. Політики можуть використати ситуацію у Врадіївці Миколаївської області для збурення населення, припускає він.

Спроби скористатися цим народним гнівом вже є. Чи може бути соціальна революція? Може!
Сергій Телешун
«Події на Миколаївщині вже більш сприймаються не як трагічні події, а як технологія нагнітання ситуації. Спроби скористатися цим народним гнівом уже є. Тут людська трагедія, тут є недовіра до силовиків. Чи може бути соціальна революція? Може! Але тоді будуть бити не по кольору, а по гаманцю. Тобто незалежно, чи ти є регіонал, чи ти є від «Батьківщини», – наголошує Телешун.

Ефективне і швидке розслідування та адекватне покарання винних може згасити хвилю протесту, вважає Сергій Телешун.

Розгром відділення міліції у Врадіїівці означає, що перейдена межа – Сич

Водночас, у парламентській опозиції наголошують, що мешканці Врадіївки пішли на розгром райвідділу міліції не через те, що їх підбурювали політики, а через те, що у них вичерпався запас терпіння міліцейського свавілля та безкарності. Зокрема, про це у залі Верховної Ради, звертаючись до присутнього міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка, говорив депутат від «Свободи» Олександр Сич.

Якщо у Врадіївці розгромили відділення міліції – це означає, що перейдена межа
Олександр Сич
«Характерною ознакою нашого суспільства є психологія етатизму, тобто схиляння перед всесиллям держави. Прості селяни не те щоб напасти на відділ міліції, а підійти до нього бояться. Якщо у Врадіївці розгромили відділення міліції – це означає, що перейдена межа», – вважає Сич.

У Верховній Раді під час доповіді Віталія Захарченка щодо ситуації у Врадіївці опозиційні депутати кілька разів пропонували йому заради залагодження ситуації піти у відставку.

02.07.2013
На Миколаївщини вимагають кари ґвалтівникам і керівнику області

Люди розгромили райвідділок міліції, вимагаючи арешту обох правоохоронців далі
Обрані форми протесту є неприпустимими – Захарченко

Утім, міністр на пропозиції не відреагував. Він заявив, що «обрані форми протесту є неприпустимими», а також змалював проблему як окремий несистемний випадок і поклав усю відповідальність на окремих міліцейських чиновників.

«Однією з основних причин цієї резонансної події є безвідповідальне ставлення до виконання своїх обов’язків окремими працівниками, насамперед керівниками різного рівня та бажання створити уявне благополуччя», – сказав Захарченко.

Відтак Віталій Захарченко повідомив, що звільнив керівника Врадіївського райвідділу міліції Віталія Синицького і відсторонив від роботи керівника управління МВС у Миколаївській області Валентина Парсенюка.

За фактом масових заворушень і розгрому райвідділу міліції порушили кримінальну справу – за статтями «хуліганство» і «псування майна», повідомила Радіо Свобода речниця прокуратури Миколаївської області Наталія Абрамова.

Тим часом, президент Віктор Янукович заявив, що взяв під особистий контроль розслідування справи про зґвалтування у Врадіївці Миколаївської області.

(Відео «Новости-N»)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG