Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада обрала членами Вищої ради юстиції міністра юстиції і ще двох суддів


Введення міністра юстиції Олександра Лавриновича до Вищої ради юстиції повторно створило колізію
Введення міністра юстиції Олександра Лавриновича до Вищої ради юстиції повторно створило колізію
Верховна Рада обрала сьогодні трьох членів Вищої ради юстиції, яких призначає парламент.

Ними стали міністр юстиції Олександр Лавринович, який уже є членом Вищої ради юстиції за посадою, а також судді Володимир Колесниченко і Віталій Кузьмишин.

Усього в бюлетені було п’ять кандидатур, серед них і колишнього народного депутата Сергія Власенка, за результатами таємного голосування пройшли перші троє, які отримали понад половину голосів від усіх депутатів.

Після підрахунку голосів Колесниченко і Кузьмишин склали присяги членів Вищої ради юстиції.

Вища рада юстиції, яка в Україні відповідає за формування суддівського корпусу, складається з загалом 20 членів, із яких по три призначають Верховна Рада, президент, з’їзд суддів, з’їзд адвокатів, з’їзд представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ, іще двох – всеукраїнська конференція працівників прокуратури; крім того, міністр юстиції разом із головою Верховного суду і генеральним прокурором стають членами Вищої ради юстиції за посадою.

Наразі не відомо, як має вирішитися колізія, коли міністр юстиції, який уже є членом Вищої ради юстиції за посадою, ще раз потрапляє до неї ж уже як висуванець однієї з інституцій, які мають право на це призначення. Таким чином, у раді не зможе бути більше як 19 членів. Уже лунали припущення, що в такому разі міністр має позбутися міністерської посади.
XS
SM
MD
LG