Доступність посилання

ТОП новини

Президент Янукович їде до «адвоката» євроінтеграції України


Віктор Янукович і Броніслав Коморовський під час зустрічі у Варшаві 2012 року
Віктор Янукович і Броніслав Коморовський під час зустрічі у Варшаві 2012 року
Київ – Президент України здійснить 3 липня робочий візит до Польщі. Віктор Янукович візьме участь у роботі саміту «Вишеградської четвірки» (за участю лідерів Польщі, Словаччини, Угорщини та Чехії). Головне, про що говоритимуть із Януковичем у Польщі, – європейська інтеграція України, передусім підготовка до підписання угоди про асоціацію з ЄС. Варшава продовжує бути «адвокатом» Києва щодо цього, констатують експерти. Але без допомоги самої України нічого не вийде: «євроінтеграційний м’яч» зараз на боці офіційного Києва.

Напередодні візиту польський колега Януковича Броніслав Коморовський побачив «величезний поступ» України щодо виконання умов для підписання в листопаді у Вільнюсі угоди про асоціацію з ЄС. Як стверджував Коморовський в інтерв’ю Польському агентству преси, в Україні відбувається ціла низка законодавчих реформ, зокрема, стосовно виборчої системи і прокуратури.

Натомість за тиждень до цих оптимістичних висновків президента Коморовського інший впливовий польський політик – міністр закордонних справ Радослав Сікорський – заявляв протилежне. Сікорський, на відміну від Коморовського, реформ в Україні не побачив, і тому, на його думку, вона ще не готова до підписання угоди про асоціацію.

Політолог, екс-глава Національного інституту стратегічних досліджень Юрій Рубан констатує, що Польща захищатиме ідею євроінтеграції України до останньої можливості. Адже успіх на цьому шляху вигідний і самим полякам. Інша річ, що Польща – ще не весь Європейський союз, наголошує експерт. І можливості цієї держави не безмежні. І Януковичеві, як і всій владі в Україні, варто передусім звернути увагу саме на критичну заяву міністра закордонних справ Сікорського. Адже це не просто думка глави дипломатичного відомства однієї із держав.

«Саме Радослав Сікорський – та людина у Польщі, той дипломат, який, так би мовити, на постійному зв’язку і з Лондоном, і з Вашингтоном. Це та людина, до слів якої варто дослухатися, бо він висловлює інтегральну думку Європейського союзу, а не лише Польщі», – констатує Юрій Рубан.

Ми зможемо зробити до початку осені ще кілька знакових кроків уперед в Європу – Огризко

Колишній міністр закордонних справ України Володимир Огризко зауважив у коментарі Радіо Свобода, що поляки справді залишаються своєрідними «адвокатами» України в її євроінтеграції, і терпець Варшави у цьому не увірвався. Адже і лідери Польщі, і керівники інших європейських держав усвідомлюють, що значення України для майбутнього Європи є дуже великим. І це розуміння є, незважаючи на проблеми, які Україна досі не вирішила.

«Ми зможемо зробити до початку осені ще кілька знакових кроків уперед в Європу. Маю на увазі «ми» – Україна як держава. Адже в даному випадку йдеться не про партійну належність, а про національні інтереси. Тому хотів би, щоб у Верховній Раді відбулися потрібні голосування, які стали б спільною відповіддю всіх політичних сил, представлених у Верховній Раді, на ці європейські виклики», – зазначив Володимир Огризко.

Поки президент України їде до Польщі, представники Всеукраїнського об’єднання «Свобода» стверджують, що президент Польщі Броніслав Коморовський є небажаною персоною у Луцьку (його візит планували на 14 липня нинішнього року). Про це повідомляє прес-служба партії «Свобода». Вона наводить слова народного депутата, очільника Волинської обласної організації Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Анатолія Вітіва: «Після того, як 20 червня 2013 року Сенат (Польщі) ухвалив антиукраїнську, псевдоісторичну й шовіністичну постанову про події на Волині, візит президента Польщі до Луцька є небажаним і недоречним. Українське суспільство може сприйняти цю ініціативу польського президента як провокацію… Приїзд Броніслава Коморовського до Луцька був би доцільним лише в тому випадку, якби він відвідав українські села, мешканці яких були жертвами нападів польських окупаційних загонів у роки Другої Світової війни, і публічно покаявся перед Україною за багаторічні роки загарбницької політики Речі Посполитої».

Про реакцію у Польщі на таку заяву поки що не відомо.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG