Доступність посилання

ТОП новини

Італія: українські автобуси з передачами заробітчан нелегальні


Українські заробітчани в очікуванні роботи, Рим, 5 січня 2010
Українські заробітчани в очікуванні роботи, Рим, 5 січня 2010
Рим – Українські мігранти в Італії занепокоєні, чи зможуть надалі передавати автобусами пакунки на батьківщину. Між італійською поліцією та водіями так званих «бусиків» виник конфлікт через брак ліцензій на перевезення вантажу. Італійці обкладають перевізників великими штрафами, а ті, зі свого боку, волають про допомогу, бо таких дозволів в Україні не видають. За справу взялося міністерство транспорту Італії, і разом з українською громадою вони шукають шляхи розв’язання конфлікту.

Сім років водій Олег Баращак курсує мініавтобусом між Львовом і Римом. Щотижня він перевозить з Італії передачі заробітчан для рідних на батьківщині. Раніше ні він, ні його колеги не мали особливих проблем з італійськими властями. Та кілька місяців тому під час чергової поїздки серед ночі на автошляху Венеція –Удіне його зупинила автодорожня поліція.

«Нашу машину зважили і виписали штраф на 4 169 євро. Представники поліції хотіли, щоб ми пред’явили їм ліцензію на перевезення вантажу або на перевезення людей. Але наша машина за технічним паспортом вважається легковим автомобілем категорії В. Як же можна взяти на легкову машину ліцензію на перевезення вантажу? Ми такої ліцензії, звичайно, не маємо»,– розповів Радіо Свобода водій Олег Баращак.

Поліція відкрила війну проти перевізників-нелегалів

Він був змушений сплатити штраф понад 4 тисячі євро, бо, в іншому випадку, транспортний засіб конфіскують. Таких каральних санкцій зазнали вже понад 200 автофургонів, інформують представники українських приватних перевізників в Італії.

Як зауважують водії, подібних ліцензій від них не вимагають в інших країнах та навіть в інших містах Італії. Йдеться, здебільшого, про випадки затримання так званих «бусів» у провінції Удіне, що на півночі біля італійсько-словенського кордону.

Як пише місцева газета Messaggero Veneto, «провінція оголосила війну нелегальним перевезенням в Україну». Перевізники не платять податків, ведуть тіньовий бізнес і за пакунками часом переховують крадені речі або контрабандні товари, повідомляє видання з посиланням на місцеву поліцію.

Активну боротьбу проти «нелегальних фургонів» провадить голова провінції Удіне П’єтро Фонтаніні, член крайньо правої партії Північна Ліга.

У коментарі для Радіо Свобода він зазначив: «З нашого боку немає ніякої війни проти українських перевізників. Йдеться лише про елементарне дотримання італійського автодорожнього кодексу. Без спеціального дозволу не можна транспортувати територією Італії пакунки з речами та продуктами».

«До румунських чи болгарських водіїв таких претензій немає, бо ці країни у складі ЄС і тому автоматично можуть здійснювати такі перевезення»,– пояснив П’єтро Фонтаніні.

Водії прагнуть лібералізації українських мінібусів

За даними італійської дорожньої поліції, українських приватних перевізників (із авто до 3,5 тонн) налічується близько 500. На прохання водіїв їхні інтереси взялося відстоювати Християнське товариство українців Італії. Його керівник Олесь Городецький звернувся з листом до міністра інфраструктури і транспорту Італії Мауріціо Люпі, повідомляє газета La Repubblica.

Як зауважує Городецький, «легкі» автобуси лібералізовані по всій Європі, але чомусь в Італії вони вважаються нелегальними. «Проблема стає абсурдною, – наголошується у листі,– бо італійські власті вимагають ліцензії CEMT, якої в Україні транспортним засобам вагою до 10 тонн не видають».

У Римі в міністерстві транспорту наприкінці червня відбулися перші переговори з чільними посадовцями стосовно вирішення проблеми. В інтерв’ю Радіо Свобода Олесь Городецький повідомив, що товариство розглядає два шляхи для порозуміння.

«По-перше, ми пропонуємо внести до двосторонньої угоди між Італією та Україною у пункт про лібералізований транспорт також поняття «автобуси вагою до 3,5 тонн» так, як це є у Європі чи у договорах з іншими країнами. Якщо ж ні, то можливий другий варіант: самооподаткування. Перевізники готові платити певний податок Італії, щоб можна було здійснювати цю діяльність»,– сказав Городецький.

Очевидно, що без втручання українських чиновників та дипломатів справу навряд чи можна буде владнати. Як повідомив голова Християнського товариства українців Італії, вони очікують зустрічі із міністром інфраструктури транспорту України Володимиром Козаком. Про легалізацію автофургонів йтиметься в Києві 3 липня під час парламентських слухань з проблем мігрантів.

Дешева і швидка доставка

Малі «буси» курсують між Італією та Україною майже 20 років, відколи зародився феномен масової міграції українців на Апеннінах. Нині, за офіційною статистикою, їх тут мешкає близько 250 тисяч. За відносно невелику ціну, 1,5-2 євро за кілограм, щонеділі відправляють передачі додому багато українців. Автофургони доставляють пакунки у найвіддаленіші села України. Якщо скористатися послугами італійської пошти, то це обійдеться значно дорожче, і пересилка триватиме довше.

Ситуація із перевезеннями ускладнилася останні два-три роки, розповідають водії. Вони не розуміють, чому раптом їхню діяльність італійські власті почали вважати незаконною.

Конкуренти співвітчизники

Як зразок ведення чесного бізнесу голова провінції Удіне навів приклад української транспортної фірми Hermes, яка розташована у місті Удіне. Як розповів Радіо Свобода П’єтро Фонтаніні, ця компанія займається перевезенням та пересилкою товарів в Україну з дотриманням усіх вимог італійського закону. Ба більше, керівництво фірми «готове інвестувати у провінцію мільйони євро, якщо тільки зупинять нелегальні буси», пише місцева преса.

Очолює фірму Hermes в Італії підприємець Володимир Кобик, а її акціонер– український мільйонер із Канади Ростислав Кисіль, засновник поштової корпорації «Міст» та фінансово-промислової групи «Росан».

Вважаючи приватних перевізників нечесними конкурентами, саме фірма Hermes чи пов’язані з нею структури торік почали заявляти до суду на водіїв, повідомляє місцева преса.

Після цього поліція посилила конроль за автобусами та українськими базарами, які тепер діють у багатьох містах півострова.

Так, на Апеннінах перетнулися інтереси українських благодіїв. І приватні перевізники, і підприємці компанії Hermes прагнуть допомогти співвітчизникам, виборюючи своє місце під італійським сонцем.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG