Доступність посилання

ТОП новини

Коморовський вирішив узяти участь у волинських урочистостях у Луцьку без Януковича


Броніслав Коморовський (л), Віктор Янукович (п), архівне фото
Броніслав Коморовський (л), Віктор Янукович (п), архівне фото
Президент України Віктор Янукович не приїде на відзначення 70-річчя Волинської трагедії, які 14 липня відбуватимуться в Луцьку, й ці урочистості, організовані католицькою церквою у співпраці з іншими церквами, відбуватимуться з участю президента Польщі Броніслава Коморовського – така інформація прозвучала сьогодні під час прес-конференцї президентів «Вишеградської групи», в якій узяв участь Віктор Янукович.

Відповідаючи на запитання журналістів про те, чи обидва президенти, польський та український, візьмуть участь у волинських відзначеннях, Коморовський не дав ствердної відповіді. Він сказав: «Я буду в Луцьку. Я розмовляв з паном президентом Януковичем, я знаю, що є об’єктивні перешкоди, які унеможливлюють його присутність у Луцьку, та водночас я отримав запевнення, що в Луцьку під час цих урочистостей українську державу на відповідному рівні представлятиме хтось інший».

Коморовський сказав, що його візит до Луцька – це прагнення зберегти добру атмосферу спільного переживання трагічних роковин, яка виникла під час недавнього візиту до Польщі глави УГКЦ Святослава Шевчука.

Коморовський також коротко прокоментував недавню заяву партійного діяча української партії «Свобода» про небажаність візиту президента Польщі на Волинь. «Якщо йдеться про заяву, то це не заява всієї партії «Свобода», а тільки місцевого лідера цієї партії, з того регіону, де ці польсько-українські стосунки найбільше обтяжені минулим», – сказав Коморовський.

У свою чергу, Янукович повідомив на прес-конференції у Віслі, що обидва президенти готують спільну заяву з приводу 70-річчя Волинської трагедії, яка буде опублікована напередодні сумної дати. Після запевнень у тому, що Київ робитиме все можливе в ім’я примирення поляків та українців, Янукович перевів розмову на першу річницю Євро-2012, спільно організованого Польщею та Україною.

Крім цього, Янукович запевнив, що Україна готова виконати очікування ЄС щодо достосування національного законодавства до європейських стандартів. Переважна більшість необхідних законів, сказав Янукович, буде ухвалена ще цього тижня, а решта – у вересні. «Ми налаштовані на те щоб виконати всі вимоги, які є сьогодні до України», – запевнив він президентів «Вишеградської групи». Український президент сказав, що він із надією дивиться на листопадовий саміт країн «Східного партнерства», де заплановане підписання угоди про асоціацію України з ЄС.

Зустріч президентів «Вишеградської групи» у Віслі, на яку запросили Віктора Януковича, була присвячена енергетичним питанням, протидії повеням, щойно розпочатому угорському головуванню у «Вишеградській групі», а також ситуації в Україні.
XS
SM
MD
LG