Доступність посилання

ТОП новини

Президент Росії доручив підкоригувати «закон про іноземних агентів»


Президент Росії Володимир Путін заявив сьогодні, що доручив своїй адміністрації підготувати зміни до закону про некомерційні організації, неофіційно відомого як «закон про іноземних агентів».

Як сказав він на зустрічі з правозахисниками, це необхідно, щоб не створювати проблем для організацій, що не займаються політикою.

При цьому, наголосив він, не будуть змінюватися ті положення закону, які вимагають від неурядових організацій, що займаються в Росії внутрішньополітичною діяльністю і отримують кошти з-за кордону, реєструватися як «іноземні агенти». За його словами, «суспільство має право знати, на чиї гроші воно існує».

Останніми місяцями в Росії тривають масові перевірки неурядових («некомерційних») організацій з метою виявити порушення ними «закону про іноземних агентів».

За ухваленими в Росії минулого року змінами до законів про громадські об’єднання і про некомерційні організації, неурядові організації, що отримують фінансування з-за кордону і беруть участь у політичній діяльності в Росії, визнаються іноземними агентами. Такі організації зобов’язані подати заяву про їхню реєстрацію у спеціальному реєстрі іноземних агентів, а відтак подавати додаткові звіти частіше й детальніше, ніж інші організації. Вони також зобов’язані зазначати на всіх своїх матеріалах, що їх виготовив іноземний агент. При цьому під політичну діяльність за цим законом потрапляє дуже широкий спектр діяльності, зокрема, й організацій правозахисного спрямування чи й соціологів.

Ці зміни викликали широку критику в Росії і у світі. Низка провідних російських неурядових організацій уже заявляла, що бойкотуватиме новий закон.
XS
SM
MD
LG