Доступність посилання

ТОП новини

Президент запропонував змінити Конституцію для обрання суддів безстроково


Віктор Янукович, Андрій Портнов, архівне фото
Віктор Янукович, Андрій Портнов, архівне фото
Президент Віктор Янукович вніс до Верховної Ради законопроект про внесення змін до Конституції до розділу «Правосуддя», повідомив у четвер радник президента Андрій Портнов. Майже всі ці зміни пропонуються за рекомендаціями Венеціанської комісії, сказав він.

За цим законопроектом, призначення суддів пропонується здійснювати на підставі рішень кваліфікаційно-дисциплінарних органів без участі Верховної Ради, при цьому скасувавши п’ятирічний термін призначення на посаду судді вперше. Таким чином, судді призначались би відразу безстроково, один раз, до закінчення суддівської кар’єри.

Законопроект передбачає зміну порядку притягнення суддів до кримінальної відповідальності та надання згоди на арешт суддів: пропонується передати ці повноваження новоствореним органам суддівського самоврядування.

Утворення, реорганізація та ліквідація судів та визначення їхньої мережі мали б здійснюватися законами, а не указами президента. Також пропонується підвищити віковий ценз для перебування на посаді судді від 25 до 30 років і водночас збільшити верхню межу перебування на посаді судді від 65 до 70 років.

Проект закону пропонує вилучити положення про строк повноважень генерального прокурора, який нині обмежується п’ятьма роками.

Крім того, голова держави пропонує змінити повноваження Верховного суду, наділивши його правом забезпечувати однакове застосування норм законодавства всіма судами загальної юрисдикції.

Документ також передбачає новий порядок формування Вищої ради юстиції.

Андрій Портнов наголосив, що законопроект допрацьований з урахуванням висновків Венеціанської комісії. «Ми пропонуємо парламентові такий законопроект, який відповідає, на наш погляд, найкращим європейським традиціям, рішенням Європейського суду з прав людини, численним резолюціям Парламентської асамблеї Ради Європи і пройшов міжнародну експертизу Європейської комісії «За демократію через право» (Венеціанської комісії)», – сказав радник президента.

Віктор Янукович у четвер заявляв, що цей законопроект має на меті гарантувати незалежність суду «відповідно до європейських та міжнародних стандартів».
XS
SM
MD
LG