Доступність посилання

ТОП новини

«Жлоби-політики, жлоби-бізнесмени бояться, коли над ними сміються» – Єрмоленко


Іван Семесюк «С дньом Рождєнія, брат», 2009 рік
Іван Семесюк «С дньом Рождєнія, брат», 2009 рік
Київ – Виявляється, жлобство вимагає наукового підходу – так вважають ідеологи видання «Жлобологія». Попередня презентація проекту відбулася 4 липня. На чолі з шоуменом, письменником та засновником «Союзу вольних художників» Антіном Мухарським автори видання вирішили об’єднати всю інформацію про арт-проект «Жлоб-арт» у велике ілюстроване видання, гордо назвавши себе при цьому «жлобологами».

33 відомі і знакові для України персони висловилися на болючу для українського суспільства тему жлобства в есе та картинах. Анонсують появу нового видання «Жлобологія» його автори, серед них: Юрій Андрухович, Юрій Винничук, Лесь Подерв’янський, Сергій Жадан, Іван Семесюк, Андій Кузьменко (Скрябін), Володимир Бебешко, Олесь Доній та ще багато інших.
Іван Семесюк «Братело», 2005 рік
Іван Семесюк «Братело», 2005 рік

Сам проект «Жлоб-арт», на основі якого і з’явиться видання, почався ще у 2005 році з роботи Івана Семесюка «Братело», пригадує головний «жлоболог» Антін Мухарський.

«Він (Іван Семесюк) їхав швидкісним трамваєм на Борщагівку, і от на задній майданчик зайшов «пацанчік», сів на «корти» і закурив «сігарєтку» – це враження настільки засіло в його художньо-мистецькій свідомості, що він побіг у майстерню і намалював цього братела. За цю роботу Леонід Кучма тоді дав йому премію. Він дивився довго і сказав: «Художник тонко відчуває реальність», – розповів Мухарський.

Жлобство невмируще, і воно живе у кожному з нас. Воно стало світоглядною системою, релігією зі своїми культовими спорудами, персонами. Спеціально для видання «Жлобологія» художник Андрій Єрмоленко підготував цілу серію картин кримінальних авторитетів 90-х років. Сьогодні, каже він, вони поміняли спортивні костюми на спортивні машини, а малинові піджаки на костюми «прада». Як виняток, потрапив на його полотно та у збірку і боєць Вадим Тітушко.

Наші шановні жлоби-політики і жлоби-бізнесмени бояться, коли над ними сміються
Андрій Єрмоленко
«Включаєш телевізор – жлобство, вмикаєш інтернет – жлобство. Багато людей говорить: для чого ви це робите, вам що, не легше цього не помічати? Відверніться і не дивіться. Але, хлопці, треба їх показувати і над ними сміятися. Вони бояться цього найбільше. Наші шановні жлоби-політики бояться, коли над ними сміються, наші шановні жлоби-бізнесмени також бояться, коли над ними сміються. Я просто фіксую і вам показую. Не треба говорити, що дзеркало погане», – каже Єрмоленко.

На завершення презентації автори запросили всіх на «пиво з раками», попередньо щедро пригостивши всіх насінням і «пірожками со вкусом кури». Оскільки книга ще не завершена, фотографії та обговорення під час презентації теж увійдуть у неї і стануть останньою, фінальною історією, пообіцяли автори.

Офіційна презентація «Жлобології» відбудеться у вересні, під час 20-го Львівського форуму видавців.
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG