Доступність посилання

ТОП новини

700 тисячам українців загрожує заборона на в’їзд до Росії


Москва – Семистам тисячам українських мігрантів загрожує заборона на в’їзд до Росії. Про це заявив глава російської Федеральної міграційної служби Костянтин Ромодановський. Він прокоментував ситуацію щодо українських громадян, які нелегально працюють на території Росії. За даними ФМС, загальна кількість українських трудових мігрантів склала торік у сусідній державі понад 1,3 мільйона осіб, із них більш як мільйон працює без оформлення документів.

39-річний Володимир приїхав з України до Москви в 1998 році і весь цей час працює в будівельній сфері. Зараз у нього дружина росіянка, і тому проблем із оформленням документів про легальне перебування на території Російської Федерації немає. Про те, через що доводиться пройти його землякам сьогодні, він знає не з чуток.

Його родичам, що приїхали на роботу до Росії, доводиться стояти в багатогодинних чергах, щоб отримати легальні документи у Федеральній міграційній службі, й терпіти приниження. За словами Володимира, система легалізації перебування на території Росії зараз краща, ніж наприкінці дев’яностих, але перешкод для законослухняних українських громадян достатньо.

«Насправді набагато простіше підійти, взяти номер телефончика того ж дядечка, який в цьому ФМС ходить, який пропонує свої послуги з оформлення цих документів, які потім, до речі, є ще й нелегальними. Тобто в самій будівлі ФМС роблять нелегально документи. Людина сюди їде працювати, а вона змушена велику кількість часу проводити в цих чергах. Ставлення самих співробітників ФМС буває не зовсім коректним. Неначе люди милостиню приїжджають просити. Вони хочуть оформити документи», – розповідає Володимир.

Міграція і політика

Голова правозахисної організації «Громадянське сприяння» Світлана Ганнушкіна вже багато років займається проблемами трудових мігрантів. Вона впевнена, що заяви керівника ФМС Костянтина Ромодановського з приводу українських нелегалів не що інше, як політика.

На думку Ганнушкіної, відносини двох держав відбиваються на житті й проблемах звичайних громадян.

«Звичайно, ми зацікавлені, щоб Україна вступала до Митного союзу. І так само, як у нас дозволено працювати без спеціальних дозволів громадянам Казахстану, для українців теж можна зробити виняток. Адже це питання політики. Чи зацікавлені ми, щоб до нас приїжджали люди близької нам культури, з схожою мовою й які говорять російською мовою? Якщо ми в цьому зацікавлені, то замість того, щоб з цим боротися, навпаки, треба дозволити їм це робити. Весь час йде розмова, що до нас приїжджають не ті й не тієї культури, не тієї віри. Ну ось приїжджають ті, тієї культури і віри, і ми теж починаємо будувати їм якісь перепони замість того, щоб легалізувати це. Дайте їм можливість працювати легально, якщо вони працюють добре», – вважає Ганнушкіна.

Причини і наслідок

Як заявив Костянтин Ромодановський, російське законодавство передбачає різні заходи покарання для порушників міграційного та трудового законодавства Росії, в тому числі видворення і заборону на в’їзд.

За словами керівника російської Федеральної міграційної служби, на сьогоднішній день близько 700 тисяч громадян України є кандидатами на закриття їм в’їзду до Росії.

На думку експертів у галузі міграційної політики, керівництво ФМС зараз по-старому намагається вирішити проблему, борючись із наслідками, а не з причинами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG