Доступність посилання

ТОП новини

Чому ніхто не складав ЗНО кримськотатарською мовою?


Кримськотатарська школа, Сімферополь
Кримськотатарська школа, Сімферополь
Сімферополь – Майже 15 тисяч кримських абітурієнтів взяли цього року участь у зовнішньому незалежному оцінюванні (ЗНО). Понад 92% з них вибрали для тестування російську мову. Трохи більше як 7% пройшли тестування українською мовою і жодного – кримськотатарською.

Відсутність очхчих проходити тестування зовнішнього незалежного оцінювання кримськотатарською мовою – проблема не нова, каже керівник Інституту соціальних досліджень Юсуф Куркчі. І торік, і до цього всі роки проведення ЗНО на тестування кримськотатарською мовою записувалось не більше від однієї особи, але переважно, як і цього разу, – жодної.

Це пов’язано з тим, що, як каже експерт, випускники кримськотатарських шкіл і класів насправді не дуже добре знають кримськотатарську мову і почувалися б невпевнено, якби довелося нею проходити оцінювання.

«Проблема стоятиме доти, доки система освіти не буде здатною надати якісну освіту кримськотатарською мовою для учнів кримськотатарських шкіл. Проблема комплексна: досі немає підготовлених учителів, немає якісних підручників. Взагалі немає тієї системи, яка передбачає якісну освіту», – зазначив Юсуф Куркчі.

За п’ять років ситуація поліпшиться – депутат

Голова Асоціації кримськотатарських учителів «Мааріфчи», депутат кримського парламенту Сафуре Каджаметова менш критично оцінює стан освіти кримськотатарською мовою. Вона визнає, що профільне кримське міністерство мало приділяє уваги підготовці кримськотатарських випускників до ЗНО, але відсутність кримськотатарської мови на тестуванні називає «поки що не страшною».

«Думаю, поки що нічого страшного в цьому немає, оскільки освіта кримськотатарською мовою переживає перехідний період. Вважаю, що років за 5 ми до цього прийдемо: усвідомлено і цілеспрямовано, за умов сприяння і підготовчої роботи сектору освіти кримськотатарською мовою Міносвіти і науки випускники кримськотатарських шкіл проходитимуть тестування рідною мовою», – наголосила Сафуре Каджаметова.

В Міністерстві освіти і науки, молоді і спорту Криму повідомили, що зараз в автономії діє 16 шкіл з кримськотатарською мовою навчання. Однак, як розповів Радіо Свобода директор однієї з таких кримськотатарських шкіл, який просив не називати його імені, в усіх цих школах навчання кримськотатарською мовою ведеться лише у початкових класах.

Починаючи з 5 класу у 15 формально кримськотатарських школах викладання більшості предметів ведеться російською мовою і ще в одній – українською. Учителі вважають, що саме це і є причиною того, що жоден цьогорічний абітурієнт не захотів (чи не зміг) проходити тестування кримськотатарською мовою – насправді в Криму немає жодної загальноосвітньої школи 1–3 ступеня з кримськотатарською мовою навчання.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG