Доступність посилання

ТОП новини

Путіну шукають наречену в Україні? (Європейська преса)


Експерти попереджають, що економіки країн Центральної Європи, насамперед, Чехії, Хорватії , Словенії перебувають у ситуації спаду, а країни Балтії, Росія і, особливо, Україна вступають у смугу ще більшого спаду на рубежі 2013-14 років. А у Брюсселі попереджають Литву, щоб вона не оголошувала так відкрито свою позицію щодо саміту ЄС у Вільнюсі, бо це ослаблює позиції ЄС щодо України і перешкоджає вирішенню справи зі звільненням з ув’язнення Юлії Тимошенко. Тим часом Україну і Росію наводнили тисячі екземплярів російського журналу «Тайны звёзд» із рекламою найбільш примітного нареченого Росії – президента Володимира Путіна.

Австрійська Der Standard публікує аналізи відомих європейських економічних експертів, у яких мовиться про досить складні пошуки балансу в економіках країн ЄС на найближчі роки. Один із найбільш похмурих прогнозів на короткочасну перспективу стосується економіки країн Центральної Європи та, особливо, України. Директор віденського Інституту міжнародних економічних досліджень Міхаель Ландесманн каже, що такі країни Центральної Європи, як Словенія, Хорватія, Чехія вже сповзли до смуги спаду і лише на рубежі 2014-15 років в регіоні можна очікувати слабких тенденцій до зростання. Експерти цього інституту бачать посилення спаду в найближчий час у республіках Балтії, Росії та, особливо, в Україні, наголошує газета з Відня. Особливі проблеми виникають у цих країнах через наростання державної заборгованості, кажуть у віденському Інституті.

Польська Gazeta Wyborcza зауважує, що «в Литві готові до порозуміння з Україною у справі ув’язнення колишнього прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, але німці кажуть: «Ні». У Вільнюсі наголошують, як зазначає газета з Варшави, що їх турбує безпосередній кордон із Росією, та висловлюють побоювання, що, у разі непідписання угоди між ЄС і Україною у Вільнюсі в листопаді, цей кордон стане лінією зростаючого напруження між ЄС та пострадянським Сходом. Тому Литва намагається всіляко впливати на Київ, включно із вимогами щодо прискорення вирішення справи Юлії Тимошенко, бо керівництво цієї пострадянської республіки Балтії розуміє, що наближення України до ЄС ослаблює загрозу з боку Росії. Газета з Варшави також звертає увагу на те, що у Брюсселі намагаються якимось чином стримувати Литву, щоб та не оголошувала своєї позиції у цій справі так відверто, бо це «послаблює позиції ЄС щодо Києва і перешкоджає узгодженню умов звільнення Тимошенко». Газета також зауважує, що у Берліні не готові до компромісів зі владою Януковича у справі Тимошенко і сумніваються у можливості її вирішення в європейському руслі.

Європейське число The Wall Street Journal звертає увагу на яскраве число російського журналу для жінок «Тайны звёзд» за останній місяць, де на обкладинці оголошені не лише оглядини, але й сватання до такого примітного нареченого, як російський президент Володимир Путін, який зображений тут з оголеним торсом та зі звабливою усмішкою на обличчі. Видання анонсує: «За Путіна пішла б заміж будь-яка!» і далі наголошує: «Володимир Путін найбільш примітний наречений Росії!» Правда, трохи збоку на цій обкладинці малими літерами на тлі маленького фото з патріархом Російської православної церкви Кирилом напис: «Він молить Бога спасти душі рабів божих – Людмили і Володимира!» Видання цитує одну із російських актрис, яка каже: «Якби він мене покохав, це було б можливо». The Wall Street Journal також зауважує, що цей російський журнал про секрети російських зірок друкують у Німеччині тиражем у майже 600 тисяч екземплярів і активно розповсюджують щотижня в Україні та Росії.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG