Доступність посилання

ТОП новини

ГПУ повернула скаргу адвокатам обвинуваченого в терактах


Обвинувачені в дніпропетровських терактах у залі суду, Дмитро Рева (другий зліва), 17 січня 2013 року
Обвинувачені в дніпропетровських терактах у залі суду, Дмитро Рева (другий зліва), 17 січня 2013 року
Генеральна прокуратура України повернула скаргу сестри і адвоката Дмитра Реви Оксани Томчук на дії прокурора Дніпропетровської області Наталії Марчук. Обвинувач, як зазначила сторона захисту, неодноразово на порушення презумпції невинуватості робила заяви про нібито достатність доказів вини Дмитра Реви у справі «дніпропетровських терористів». Про це сьогодні Радіо Свобода повідомила Оксана Томчук.

У відповіді Генпрокуратури вказано, що оскільки Оксана Томчук проходить як свідок і не є захисником Реви у кримінальній справі про вибухи, то вона не має права оскаржувати дії прокурора області.

«Це абсолютна нісенітниця. Оскаржувати дії посадових осіб – невід’ємне право кожного громадянина. Напевно, просто не знайшли кращого способу проігнорувати цю скаргу з огляду на викладені у ній факти. Сподіваюся, що ця ганебна практика покривання керівництвом правоохоронних органів злочинів своїх підлеглих врешті припиниться, бо вся країна бачить, до чого це може призвести на прикладі Врадіївки», – прокоментувала Оксана Томчук.

За її словами, у скарзі на ім’я генпрокурора йшлося про те, що прокурор області, «захищаючи «честь мундиру», висловлює офіційну позицію прокуратури, умисно замовчує про незаконні дії, безапеляційно вказує на «достатність доказів», однак не посилається при цьому на жоден з них».

Як зазначила адвокат, у своїх виступах 24 квітня і 11 червня 2013 року прокурор області зробила заяви щодо причетності Дмитра Реви до діяльності терористичної групи упродовж 2011–2012 років, що може розцінюватися як офіційна позиція прокуратури на порушення норм Кодексу професійної етики працівника прокуратури і закону України «Про прокуратуру».

Адвокат обвинуваченого заявила, що скаржитиметься на дії прокурора області до Генеральної прокуратури повторно.

27 квітня 2012 року в Дніпропетровську вздовж центрального проспекту сталося чотири вибухи. Потерпіла 31 людина. У червні Генеральна прокуратура заявила про затримання чотирьох чоловіків, підозрюваних у скоєнні вибухів у Дніпропетровську. За офіційною версією, мотив у них був корисливий: чоловіки вимагали 3,5 мільйони доларів. Серед підсудних – дніпропетровський політолог Віктор Сукачов і його приятель Віталій Федоряк, які обвинувачуються в тероризмі, а також Дмитро Рева та Лев Просвірнін, які обвинувачуються в пособництві терористам. Їх також обвинувачують у скоєнні ще семи терактів у містах України.
XS
SM
MD
LG