Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародні рейтинги викривають імітоване покращення в Україні – експерти


Міжнародні індекси і рейтинги викривають імітовану стабільність і покращення в Україні. До такого висновку дійшли учасники конференції «Міжнародні індекси: красива картинка чи інструмент для ухвалення рішень», організованої Фондом «Ефективне управління» Ріната Ахметова.

Як мовиться в аналітичній збірці «Україна у світі: огляд міжнародних індексів», яку представили на конференції, міжнародні індекси оцінюють різні сторони й загалом успішність України, порівняно з іншими країнами. Так, за Індексом світової конкурентоспроможності, у 2012 році Україна піднялась на дев’ять позицій, і зараз займає 72-е місце зі 144 країн, за Індексом легкості ведення бізнесу – 137-е із 185 (у минулому році – 152-е).

Проте експерти називають це псевдопідйомом. Наприклад, у рейтингу економічно вільних країн Україна теж піднялась на дві позиції і, незважаючи на це, займає позицію серед 20% найбільш невільних країн світу, а в Європі вона остання – 43-я.

На слабкі позиції України в рейтингах, на думку учасників конференції, впливає падіння інвестиційної привабливості, низька диверсифікація економіки, чутливість до зовнішніх факторів і дефіцит поточного рахунку держави. Ефективність уряду в Україні є найслабкішим показником, мовиться у збірці «Україна у світі: огляд міжнародних індексів».

Водночас, за словами грузинського політика Ніно Бурджанадзе, розміщення держави у рейтингах не завжди відображає реальний стан справ. Як заявила Бурджанадзе, блискучі місця у рейтингах часто не відображають ані ефективності економіки, ані рівня добробуту населення.

Головний редактор «Русского репортера» Віталій Лейбін переконаний, що немає ніякого зв’язку між економічним ростом і демократією. Він вважає, що на високі економічні індекси і рейтинги не впливає рівень демократії, свободи слова та медіа.

На думку Ігоря Бураковського, директора Інституту економічних досліджень і політичних консультацій, найважливішими є індекси не економічні, а соціальні. Наприклад, Індекс людського розвитку. «Це узагальнювальний показник, який показує перспективу країни. Також важливий Індекс щастя та задоволеності, тобто позитивне сприйняття того, що відбувається навколо», – сказав Бураковський.

На початку тижня Держстат повідомив про те, що номінальні доходи населення в першому кварталі цього року збільшились на 7% порівняно з аналогічним періодом минулого року.
XS
SM
MD
LG