Доступність посилання

ТОП новини

Врадіївка заспокоюється. Арешти й допити міліціонерів тривають


Мітинг у Харкові в знак солідарності з жителями Врадіївки, 5 липня 2013 року
Мітинг у Харкові в знак солідарності з жителями Врадіївки, 5 липня 2013 року
На Миколаївщині в райцентрі Врадіївка від четверга припинилися протести. У справі зґвалтування, яка їх викликала, заарештували вже чотирьох осіб. За ґратами опинився і заступник начальника врадіївського райвідділку Михайло Кудринський, якого звинувачують у намаганні приховати злочин та перевищенні службових повноважень. Скарги на дії міліції три дні поспіль приймав заступник міністра внутрішніх справ Віктор Дубовик. Мешканці здебільшого задоволені, однак в разі тиску на учасників протесту обіцяють повстати знову.

Врадіївка з вечора 4 липня живе своїм звичним життям. Будівлю райвідділу МВС, яку 1–2 липня взяли штурмом жителі містечка, в четвер вранці пікетувало до 2000 осіб, разом із активістами об’єднань «Батьківщина» та «Свобода». Останні протестувальники розійшлися надвечір. Залишилася черга з тих, хто ніс заяви на злочинні дії міліції на прийом до заступника міністра внутрішніх справ Віктора Дубовика.

Серед них – і люди, які втратили близьких у застінках райвідділку. Одна з них – Віра Підгурська.

«Мого сина Олександра у 2011 році затримали, не пояснивши причин, – розповідає вона. – Не годували, не давали пити. Я принесла передачу – її забрали зі словами: «Поїсть, коли все зробить». Очевидно, вибивали покази. На сьомий день він повісився».

Перед цим у Врадіївці відбулося загадкове вбивство зі зґвалтуванням старшокласниці Аліни Поркул. У злочині були обвинувачені 14 чоловіків. Як стверджують правозахисники, 11 із них під катуваннями зізналися, троє загинули, а один із них покінчив життя самогубством.

Батько убитої 15-річної школярки Аліни Ігор Поркул у коментарі Радіо Свобода висловив думку, що її вбили ті ж правоохоронці Євген Дрижак та Дмитро Поліщук, на яких вказала нинішня жертва зґвалтування Ірина Крашкова.

«На тілі моєї дочки знайшли ті ж пошкодження, що й в Ірини», – каже він – це удар в ліву скроню й права щока, зірвані сережки. В обох забрали цінні речі. «Зошити моєї дочки потім знайшли, але без жодних відбитків пальців. Працювали ті, хто на цьому знається, люди говорили, що вбивця – Дрижак», – зазначив Ігор Поркул.

Доньку вбивали так само – батько дівчинки із Врадіївки
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Інший місцевий житель, краєзнавець Анатолій Коваленко розповів, що старшокласниці з його гуртка боялися ходити на дискотеку, тому що до них чіплялися нетверезі міліціонери.

Зі свого боку, новопризначений керівник врадіївського відділку МВС Валерій Коба у розмові з Радіо Свобода сказав: «Запевняю, правоохоронці діятимуть лише в межах закону. Я хочу зібрати відділок в єдиний кулак. Відтепер міліціонери не вживатимуть алкоголю у формі чи під час роботи. Всі, хто нині працюють, пройдуть атестацію».

Підполковник Коба також сказав у коментарі, що учасники протестів і ті, хто зараз несе скарги на дії працівників МВС, не зазнаватимуть тиску з боку міліції.

Однак такого тиску уже зазнали журналісти: знімальні групи двох каналів забрали на допит після того, як вони намагалися взяти коментар у дружини колишнього керівника райвідділку.

Врадіївці: «Будуть мститися – ми знов повстанемо»

Самі ж мешканці здебільшого не бояться, що їх почнуть переслідувати правоохоронці після того, як увага ЗМІ до Врадіївки вляжеться.

«Вони на це не підуть, бо ми знову повстанемо, якщо вони порушать закон, і в міліції про це вже знають», – кажуть вони. Заступник міністра внутрішніх справ Віктор Дубовик пообіцяв, що учасників штурму міліції та протестів не пресуватимуть, бо «виявлені злочини правоохоронців були безпрецедентними». Обурення людей він вважає закономірним.

Водночас у Миколаївській обласній прокуратурі кажуть, що не закрили справи за фактом штурму райвідділку.
Врадіївці не бояться і готові виступити знову
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Міліціонери, яких везли на допит, постраждали в ДТП

У четвер президент Віктор Янукович заявив, що врадіївські проблеми тримає на особистому контролі й що міліціонерів-злочинців треба покарати разом із начальниками, які їх покривали.

У п’ятницю за покриття зґвалтування, яке скоїли його підлеглі, заарештували колишнього заступника начальника врадіївського райвідділку Михайла Кудринського. Відтак за ґратами вже четверо осіб. Слідство й перевірка роботи місцевої міліції тривають.

Однак не обходиться без певних курйозів. На світлофорі в Миколаєві зіштовхнулися дві міліцейські машини. В одній мчав на завдання підрозділ «Титан», а в іншій – на допит до обласної прокуратури їхали шість місцевих міліціонерів. Їхній мікроавтобус виїхав на червоне світло. Два водії та чотири пасажири обох машин отримали травми.
Жителі Врадіївки про те, чого чекають від влади
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG