Доступність посилання

ТОП новини

Або в «Єдину Росію», або у камеру: вибір опозиційного мера


Євген Урлашов
Євген Урлашов
(Рубрика «Точка зору»)

Рік тому, коли опозиційний кандидат Євген Урлашов переміг на виборах мера Ярославля кандидата «Єдиної Росії», багато експертів пророкували, що більше ніж рік на посаді він не протягне. І справа була, звичайно ж, не в особистих якостях самого Урлашова, а в закономірності. Якщо на виборах керівника місцевого самоврядування перемагає опозиційний кандидат, у нього є простий вибір: або негайно приєднатися до «партії шахраїв і злодіїв», як у Росії звично називають правлячу камарилью, або… самому бути оголошеним шахраєм – бо ж правоохоронні органи у Росії для того й існують, щоб втілювати в життя фантазії та побажання Кремля.

Із Урлашовим сталося друге. Він не приєднався до «Єдиної Росії» і через рік після перемоги над її ставлеником затриманий за хабар. Він це і сам передбачав. 19 червня у виступі на опозиційному мітингу перед будівлею уряду Ярославської області Урлашов заявив: «Партія «Єдина Росія» тут, на території Ярославської області, – найбільш корумпована, продажна, нахабна… Вони чекали, що ми зламаємося влітку. Ні! Вони сказали, що ми тобі хабар дамо, наркотики підкинемо. Ти не доживеш до Нового року. Дожили! Вони сказали, ти не доживеш до першого року. Дожили! І далі підемо вперед. І ніхто нас не зламає, і ніхто нас не зігне».

Урлашов помилився лише в одному: недооцінив того, що повільність державної машини не означає уникнення розправи з опозиційним мером. Але жодних шансів утриматися на посаді у нього, по суті, не було. Мерська вертикаль – єдина, що не контрольована Кремлем безпосередньо. У Росії, по суті, немає парламенту, прокуратури, судової влади – все це замінює свавілля чиновників і «олігархів». Єдине, кого можуть обирати громадяни, на кого вони можуть розраховувати – це мери.

Але в ситуації, коли в країні відновляться вибори голів регіонів, Кремлеві необхідно нагадати дисидентам, що їм не варто навіть мріяти про владу. У разі перемоги – посадять. Брати участь у виборах опозиційний кандидат може тільки в разі, якщо хоче забезпечити декорацію для перемоги чергового «шахрая і злодія» – не з поліцейського повідомлення, а справжнісінького.

І ця система в Росії працює настільки злагоджено, що стає прикладом для наслідування у сусідів: Україна також стає державою без парламенту, прокуратури та судової системи. Ну, і ще країною дресированих мерів.

Віталій Портников – журналіст Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода
  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG