Доступність посилання

ТОП новини

Дипломати України і Литви відкрили у Києві пам’ятний знак на Замковій горі


Литовська делегація на відкритті пам’ятного знаку на Замковій горі, Київ, 6 липня 2013 року
Литовська делегація на відкритті пам’ятного знаку на Замковій горі, Київ, 6 липня 2013 року
Сьогодні у Києві дипломати України і Литви відкрили пам’ятний знак на Замковій горі, який увічнює спільну історичну спадщину.

Ініціаторами увічнення місця, де у добу раннього середньовіччя був збудований замок литовського воєводи, стали посольство Литви в України, МЗС України і Литви, парламенти двох держав і Київська міська держадміністрація. Нинішня акція приурочена до національного свята Литви (Дня Держави) і початку головування Литви в ЄС з 1 липня цього року.

Заступник міністра закордонних справ України Андрій Олефіров відзначив, що українці очікують на позитивні рішення саміту Східного партнерства, який Вільнюс прийматиме у листопаді цього року.

«Ми маємо надію, що на цьому саміті буде підписана угода про асоціацію між Україною і Євросоюзом», – зазначив Олефіров. Він також наголосив, що МЗС переконуватиме депутатів Верховної Ради, щоб вони якнайшвидше ухвалили закони, необхідні для підписання цієї угоди і для завершення Україною першого етапу Плану дій зі спрощення візового режиму з Євросоюзом.

Посол Литви Пятрас Вайтекунас зазначив, що його країна вважає Україну «ключем до успішного головування в ЄС».

На церемонії відкриття пам’ятного знаку представники міської влади Києва і Вільнюса повідомили, що обговорюють можливості відновити дерев’яний замок литовського воєводи на київській Замковій горі.
XS
SM
MD
LG