Доступність посилання

ТОП новини

Від Яценюка вимагають пояснити позицію його фракції щодо свободи протестів


Низка громадських організацій та профспілок звернулася до Арсенія Яценюка з вимогою пояснити, чому депутати опозиційної депутатської фракції парламенту ВО «Батьківщина» разом із депутатами Партії регіонів реєструють у парламенті пропозиції щодо звуження свободи мирних зібрань в Україні.

«Законодавча ініціатива № 2508а пропонує узаконити обов’язок повідомляти владу про протести за 48 годин до їхнього початку, що дозволить підконтрольним судам забороняти будь-які «неугодні» владі зібрання. А у проекті закону № 0886 – взагалі заборона пікетувати приміщення органів прокуратури. Обидва законопроекти депутати «Батьківщини» реєстрували разом з депутатами парламентської більшості», – каже голова правозахисної організації Інститут «Республіка» Володимир Чемерис.

У своєму зверненні громадські організації та профспілки також стверджують, що, згідно з текстом проекту закону про мирні зібрання № 2508а, «спонтанність» протестів неможливо буде довести ні міліції, ні судовому виконавцю, ні судді. Проект також передбачає можливість забороняти в суді зібрання, про які владу не було повідомлено, а також можливість ухвалювати нові антиконституційні положення місцевих органів влади, покликані обмежити свободу мирних зібрань.

4 липня у Верховній Раді під номером 2508а зареєстрували законопроект про свободу мирних зібрань. Під законопроектом поставили підписи 8 парламентарів з фракцій влади та опозиції – Андрій Шевченко, Юрій Мірошниченко, Григорій Немиря, Сергій Тігіпко, Iштван Гайдош, Мустафа Джемілєв, Iрина Луценко, Василь Самойленко. Автори проекту закону кажуть, що він узгоджений і з органами державної влади, і з представниками громадянського суспільства.

Перший проект закону «Про мирні зібрання» Верховна Рада розглянула у першому читанні ще у 2008 році. Проти його ухвалення виступали правозахисники та низка громадських організацій, вказуючи на те, що норми законопроекту обмежують право громадян вільно збиратися і висловлювати свою позицію.
XS
SM
MD
LG