Доступність посилання

ТОП новини

Вища освіта в Чехії: якісно і престижно


Прага – Вища освіта в Чеській Республіці була і залишається важливим інтелектуальним і духовним пріоритетом у житті суспільства. Люди з дипломом вищої школи належать до еліти і це ставлення до них не міняється вже впродовж багатьох поколінь. Причина у досі поки що непорушному авторитеті диплому чеського вишу.

У Чехії в найбільшій пошані навчальні заклади університетського типу, ця традиція склалась упродовж віків. Зрозуміло, що найголовнішу роль тут відіграв один із найстарших у Європі Карлів університет у Празі, заснований ще 1347 року. Крім цього ще є 3 інших університети і 23 інститути – від мистецьких до політехнічних і медичних, які входять до системи громадських вишів, раніше їх називали державними, тобто тими, де навчання безкоштовне. До цієї системи належать також два вищі навчальні заклади, що їх утримують міністерства,– це Поліцейська академія та Університет оборони.

У своїй щоденній роботі всі виші керуються Законом про вищу освіту в Чехії, тобто закрити чи заснувати нову вищу школу можна тільки з дозволу Міністерства шкільництва.

Що на практиці означає безкоштовна вища освіта в Чехії і як стати студентом? Про це Радіо Свобода розповів речник Міністерства шкільництва Марек Земан.

«На основі Закону про вищу освіту кожний виш встановлює свій так званий вступний внесок, він загалом не перевищує суму в перерахунку 25 євро, – каже він, – Умовою зарахування до вишу є успішно складені вступні іспити. З яких дисциплін і скільки вступних іспитів треба скласти, це встановлює кожний вищий навчальний заклад сам».

У Чехії час вступу до вишів різний, а тому вступники на інтернеті дбайливо збирають цю інформацію. Адже проваливши вступ, скажімо, у Празі, можна пошукати щастя в Оломоуці або взагалі змінити майбутню професію на ту, де нині менший конкурс.

Вимога до іноземців: хочете вчитись безкоштовно, вивчіть чеську!

Чеські студенти громадських вишів навчаються безкоштовно, але це не означає, що цілком усі видатки покриває держава.

«Громадські вищі навчальні заклади самі встановлюють розміри оплати за різні послуги, пов’язані з навчанням, і це також обумовлене Законом про вищу освіту, – зауважує Марек Земан. – Наприклад, це плата за потребу продовжити встановлену стандартом тривалість навчання, скажімо, на рік, або бажання прослухати додатковий курс, не обумовлений програмою. Розмір оплати встановлює кожен виш самостійно. Також виші можуть встановити доплату за видання студентського квитка замість втраченого, чи за копіювання матеріалів, або окремі бібліотечні послуги, за харчування, проживання в гуртожитку та інше».

Як пояснив речник чеського Міністерства освіти, вимоги до іноземних абітурієнтів, включно з громадянами України, такі самі, як і до чехів за умови, що студент володіє чеською мовою. За курс вивчення чеської мови чи за навчання іноземною абітурієнт повинен внести додаткову платню. А ось чеським студентам значну допомогу надають навчальні програми Європейського союзу.

Приватно чи за державний рахунок – вибір за вами

Із 26 громадськими вишами в Чехії сьогодні конкурують 44 приватних, їх число і профіль міняються залежно від потреб суспільства, однак медичних серед них немає. Зрозуміло, навчання у цих вишах платне, вартість одного навчального року в перерахунку може сягати три і більше тисяч американських доларів. Для вступу до приватного вишу, переважно, не потрібно складати вступні іспити, достатньо співбесіди і, звичайно, грошей на рахунку. Професіонали з громадської освітньої сфери трохи з острахом поглядають на своїх колег з приватних вишів, вбачаючи в них можливості впливу на рівень навчання. Зокрема, такої думки викладач Карлового університету Мілан Скала.

«До приватних вишів часто йдуть студенти, які не вступили до громадських вишів, тобто не витримали всіх їхніх вимог, – зазначає він. – А через те система приватних навчальних закладів якби змушена встановлювати планку нижче, тобто вимоги до своїх студентів у них нижчі. До цього часто пристосовується сам процес навчання. Досі у нас були економічні й правничі приватні виші. А тому я боюсь, щоб у нас не сталось, як в Україні, що будуть і приватні медичні вищі навчальні заклади. Адже якщо студент не здобуде медичних знань у приватному виші, він наробить багато зла».

Навчання в чеських вишах, згідно з вимогами Болонської конвенції, має три етапи: перші три роки – ступінь бакалавра, повна вища освіта – ступінь магістра, третій – так звана докторантура із захистом дисертації на здобуття ступеня доктора наук.

Карлів університет і корупція? У жодному випадку! – Лендєлова

На запитання Радіо Свобода, чи існує корупція у чеських вишах, чи намагаються студенти купити викладачів, заплатити за курсову, дипломну чи докторську роботу, відома чеська україністка і перекладачка, доктор наук Карлового університету Вєра Лендєлова категорично цей факт заперечила.

«За свої 25 років, що я працюю тут, на відділенні Східноєвропейських студій, я ніколи з таким не зустрічалась. Не знаю, як взагалі щодо філософського факультету, але на нашому відділенні ніколи таких випадків не було», – зазначає викладач.

За останні десятиліття до історії чеської вищої освіти вписався щодо зловживань тільки один минулорічний випадок із Західно-чеського університету в місті Плзень. У спробі плагіату був звинувачений однин із кандидатів у доктори правничих наук. Рішення державної Акредитаційної комісії, найвищого наукового органу при Міністерстві освіти Чехії, не забарилось: правничий факультет на два роки був позбавлений права захистів докторських праць.

Рівень українських вступників падає

Вчитись у чеському виші, скажімо, в Карловому університеті, на думку іноземців, престижно, до них особливо вимогливі чеські викладачі. Зокрема, не могли вони не помітити зниження рівня освіти вступників із України в останні роки.

«У мене, на жаль, погані враження від студентів з України і з Росії, які часто слабо підготовлені до вступних іспитів. Часто це навіть приголомшливі випадки. Наприклад, на вступних іспитах минулого року український абітурієнт не знав просто базових речей, наприклад, хто такий був Іван Франко. На мій погляд, для людини, яка закінчила середню школу, в це навіть важко повірити. Але, звичайно, це не правило. Хоча загалом, підсумовуючи, сказала б, що вступники з України володіють набагато меншими вступними знаннями», – зазначає доктор наук Тереза Хланьова, яка вже багато років приймає іспити на філософському факультеті Карлового університету.

Чеський диплом, як знак високої якості освіти, для чеха є символом національної гордості. Мабуть, тому вони такі вимогливі у ставленні до своїх вишів. Адже чеський диплом у кишені є запорукою гарної стартової посади і кар’єрного росту.

Про престижність чеської вищої освіти свідчить і те, що дипломи докторів наук уже понад століття вручає особисто чеський президент.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG