Доступність посилання

ТОП новини

Януковичу на уродини – книжки, вірші і журналістські розслідування


Київ – Книги, вірші та листівки обіцяють президентові Вікторові Януковичу подарувати сьогодні на день народження його соратники з Партії регіонів. «Обійняти гаранта» вони приїдуть у Крим, де глава держави відпочиває у державній резиденції. Опозиційні народні депутати кажуть, що свято Януковича ігноруватимуть, а журналісти обіцяють «сюрприз».

Вітати з днем народження Віктора Януковича у Криму депутати-регіонали їдуть майже повним складом. Як розповів Радіо Свобода перший заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов, із Києва навіть замовили партійним коштом чартерний рейс. Серед подарунків – квіти і книжка. Спочатку думали дарувати історичну, потім вирішили – про православ’я, враховуючи річницю хрещення Русі, зазначив Чечетов.

«Прийшли, привітали, сказали добрі слова. Думаю, це триватиме не більш ніж півгодини. Підняли келихи шампанського, обійняли президента і поїхали працювати», – говорить депутат.

Про найекстравагантніші подарунки президентові ніхто не знає – хіба сам Віктор Янукович, говорить укладач «Янукопедії», публіцист Сергій Руденко.

«Я знаю, що йому намагалися дарувати подарункові Біблії, якісь картини, – зазначає експерт. – Але найбільше мене здивували подарунки Ганни Герман, яка писала вірші Вікторові Федоровичу».

Цього разу вона також обіцяла присвятити імениннику поезію, зазначає Руденко.

Кримські угіддя грандіозніші за Межигір’я – Чорновол

А от опозиція на день народження Віктора Януковича нічого не планує: ні привітань, ані акцій протесту, зауважує депутат від «Батьківщини» Володимир Арєв.

«Людей, які знищують державу, ні з чим вітати не хочеться: ні з днем народження, ні з іншими святами, – вважає депутат. – В опозиції не говорили, щоб якимось чином вітати Віктора Януковича, навіть не піднімалася ця тема взагалі».

Медійники, тим часом, обіцяють привітати президента по-своєму. Журналістка Тетяна Чорновол, яка у серпні минулого року прокралась на територію президентської резиденції, зауважила, що нині, як і Віктор Янукович, відпочиває у Криму. І, серед іншого, побувала поблизу угідь на мисі Айя біля Севастополя, про що хотіла б розповісти своїм читачам. Каже: там усе грандіозніше, ніж у Межигір’ї.

«Уявляєте собі будинок приблизно на п’ять тисяч квадратів. Причому парадні двері у нього такі, що туди запросто в’їхали би три бульдозери, поставлені один на одний. Просто неймовірні масштаби, і, як розповіли робітники, будує це все старший син Януковича Олександр. Він постійно туди приїжджає, керує будівництвом, говорить, що так, що не так», – розповіла Тетяна Чорновол.

Вишиванка і iPad – для Ющенка, а Кучмі – риб’ячий скелет

Попередник Януковича Віктор Ющенко від свого оточення на день народження отримував найчастіше вироби народних майстрів: вишиванки, посуд, рушники, старовинні скрині, яких у політика ціла колекція, згадує його прес-секретар Ірина Ванникова. А от родичі зазвичай дарують йому техніку.

«Віктор Ющенко любить і сучасні дивайси. Ось, наприклад, він користується iPad’ом, окрім того, йому подобається iPhone. Він зручний у користуванні, тому родина зазвичай дарує технологічні новинки, я б сказала», – зауважує Ванни кова.

А серед подарунків Леонідові Кучмі, що увійшли до колекції «Подарунки президентам України», що зберігається у бібліотеці Вернадського, можна побачити зброю, календар майя і навіть скам’янілий риб’ячий скелет.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG