Доступність посилання

ТОП новини

Мусульмани Криму розпочинають Рамазан


Сьогодні для мусульман Криму розпочинається священний місяць посту Рамазан (в арабському світі відомий як Рамадан). У Криму, де живе найбільша в Україні мусульманська громада, піст під час Рамазану має назву ораза.

Ораза – один із п’яти основних приписів ісламу, що полягає в повному утриманні в світлий час доби від прийому їжі, напоїв, вдихання тютюнового диму, виконання подружніх обов’язків. Разом з тим, Рамазан – місяць, коли віруючі більше приділяють уваги молитвам, благодійництву, обдумуванню свого життя.

Як розповіли в Духовному управлінні мусульман Криму, піст обов’язковий для всіх дорослих мусульман, окрім тих, хто не може тримати його через якісь суттєві обставини, хто не може відповідати за свої вчинки (неосудних), а також людей похилого віку, вагітних жінок та жінок-годувальниць. Ті, хто порушив піст випадково, мають надолужити втрачені дні після закінчення місяця Рамазан, а хто не дотримувався орази навмисне, мають ще й принести молитовне покаяння.

Рамазан триватиме до появи на небосхилі молодого місяця. Після завершення посту мусульмани Криму з 8 по 10 серпня відзначатимуть Ораза-байрам – свято розговіння.

Ораза-байрам в Автономній Республіці Крим має офіційний статус, і його перший день – вихідний для громадян мусульманського віросповідання.

Через розбіжності у способах визначення дат традиційного мусульманського календаря окремі мусульманські країни чи об’єднання та громади по-різному визначають початок і закінчення Рамадану. Цього року початок місяця припадає на 8, 9 чи 10 липня, закінчення – на 7, 8, чи 9 серпня.
XS
SM
MD
LG