Доступність посилання

ТОП новини

Чи випередить Молдова Україну на шляху до асоціації з ЄС?


Брюссель – У намаганні гарантувати результати на осінньому саміті «Східного партнерства» Євросоюз останнім часом докладає чимало зусиль. Але не лише Києву систематично нагадують про умови асоціації зі співдружністю європейських держав. У вівторок у Кишиневі голова дипломатичного корпусу ЄС Катрін Аштон обговорюватиме з лідерами Молдови проблеми, що стоять на шляху євроінтеграції цієї країни.

Молдова нешодавно в основному успішно завершила переговори з ЄС щодо угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі. А вже декількома днями пізніше у Кишиневі презентували проект іншої інтеграції, цього разу – євразійської, центральним елементом якої є Митний союз.

Втім, Москва й раніше вже неодноразово зазначала молдовським лідерам, що вступ до Митного союзу з Росією, Білоруссю та Казахстаном міг би суттєво знизити тарифи на російський газ. Однак члени уряду Молдови, зокрема, заступник міністра з економічних питань Октавіан Калмик, зазначають, що «надія на отримання дешевих енергоносіїв не надто реалістична й не довготривала».

Все залежить від засвоєних уроків політичної кризи Фюле

Нині, за декілька місяців до саміту, де очікують парафування угоди про асоціацію, до молдовських лідерів прибуде голова європейської дипломатії Катрін Аштон. Напередодні цих переговорів вона нагадала про зобов’язання Кишинева боротися з корупцією та привітала зусилля у врегулюванні ситуації у Придністров’ї.

Дещо раніше єврокомісар із розширення та політики сусідства Штефан Фюле заявив, що майбутня підтримка Молдови з боку ЄС залежатиме від того, які уроки засвоїли політики цієї держави протягом нещодавньої політичної кризи.

«По-перше, необхідно ввести у дію ефективну систему контролю та рівноваги для запобігання випадкам, коли в часи політичного протистояння державні інституції стають на бік однієї чи іншої політичної сили. По-друге, корупція має бути подолана якнайшвидше та на всіх рівнях. По-третє, …в інтересах Молдови та її громадян, щоб у медійному просторі панував плюралізм, розмаїття та висока якість. Роль громадського мовника тут є ключовим елементом», – каже Штефан Фюле.

Молодова у червні, нарешті, дещо владнала декількамісячне політичне протистояння, результатом якого стало обрання прем’єр-міністром правоцентриста Юріє Лянке та створення проєвропейської урядової коаліції.

Молдова – плацдарм для планів ЄС проти України та Росії – Воронін

Тим часом минулої суботи в оприлюдненій статті голова молдовських комуністів Владімір Воронін виступив із різкою критикою євроінтеграційних планів уряду. Він заявляє, що Молдова вибрана Євросоюзом як «надзвичайно зручний плацдарм» для реалізації «серйозного плану, націленого, в першу чергу, проти України та Росії». На його думку, укладання угоди про асоціацію та ЗВТ із Євросоюзом «за лічені місяці знищить залишки економіки та аграрного сектору» Молдови.

Сьогоднішній візит до Кишинева верховного представника ЄС із закордонних справ Катрін Аштон – свідчення того, що Молдова перебуває під особливим наглядом Європейського союзу.

Дірк Шюбель, голова представництва ЄС у Молдові, напередодні візиту Аштон зауважив, що це також є важливим сигналом підтримки євроінтеграції Молдови, втім, реформи в країні слід послідовно продовжувати. «Якщо результати будуть відчутними, то мета саміту у Вільнюсі, а саме: парафування угоди про асоціацію та ЗВТ – буде досягнута», – заявляє європейський дипломат.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG