Доступність посилання

ТОП новини

На прибирання Вашингтона після Дня Незалежності не знайшлось грошей


4 липня, на День Незалежності в американській столиці, у парково-музейній зоні перед Капітолієм традиційно влаштовується грандіозна вечірка. І, як завжди, після великої вечірки – генеральне прибирання. Єдина проблема – з чого платити прибиральникам. Державному бюджету, і без того обтяженого боргами, як виявилось, було важко впоратись із тим безладом, який лишився після святкувань.

Ранок після урочистостей Дня незалежності перед Капітолієм виглядав зовсім не святково. Вінстон Барбер, працівник розташованого на галявині Смітсонівського Інституту, каже, що такої кількості сміття не бачив ніколи в житті. «Для мене особисто це день, коли ми оговтуємося після Дня незалежності», – говорить чоловік.

До Капітолію відсвяткувати День народження нації четвертого липня прийшли сотні тисяч американців. Наступного дня все виглядало так, нібито столиця пішла спати, забувши прибрати після гостей. Каролін Річард, яка працює в Службі Національних Парків каже, що саме так і сталося.

«Зазвичай, після десятої години вечора ще четвертого липня, наші спеціальні служби прибирання розчищають територію до шостої ранку. Але з урізаннями бюджету ми повинні були від цього відмовитись», – розповідає Каролін.

Йдеться про 85 мільярдів доларів, на які зменшився федеральний бюджет, що вплинуло на роботу майже всіх державних відомств – від Служби Національних парків до Пентагону. Так, від нічного прибирання бюджетники були вимушені відмовитись. Джош Пейдж, який роками працював добровольцем на святкуваннях Дня незалежності каже, що цього року відчуття свята дещо затьмарено.

«В інші роки вночі все прибирали. Варто їм почати – вони швиденько все розчищають. А коли сміття тут залишається на ніч – і вигляд, і запах просто нестерпні», – згадує волонтер.

Допомогти з прибиранням в п’ятницю вранці прийшло понад сотні волонетрів. Кіша Роган каже, що рада долучитись до справи разом зі своїм сином.

«Я думаю, волонтери повинні робити це кожного разу. Ті, хто хоче, ласкаво просимо», – говорить жінка.

Вже до полудня важко було повірити, що напередодні тут гуляло чверть мільйона гостей, каже турист Девід Зіґман:

«Після такої вечірки все виглядає ще дуже пристойно».

Для державного бюджету, однак, це не перше, далеко не останнє, і вже точно не найбільше випробування.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG