Доступність посилання

ТОП новини

Влада лише за 6 місяців приховала дані про тендери на 175 мільярдів гривень – УДАР


Влада лише за перше півріччя цього року приховала дані про проведені тендери на суму понад 175 мільярдів гривень. Про це повідомили у прес-службі УДАРу.

Загалом, як заявили в партії, внаслідок ухваленого минулого року провладною більшістю та підписаному Президентом закону про держзакупівлі, з-під контролю громадськості щороку буде виводитися щонайменше 250 мільярдів гривень .

«Державні закупівлі завжди були сферою особистих інтересів корупційних можновладців, однак діючий на сьогодні закон про державні закупівлі є вершиною корупційності – від громадського контролю приховано більшість інформації про витрачання державних коштів», – наголошують в партії.

Закон, ухвалений минулого року, дозволяє державним підприємствам не публікувати у «Віснику державних закупівель» дані про закупівлі за власні кошти, а провладні депутати кілька разів розширювала перелік держструктур, які можуть проводити закупівлі без тендерних процедур. Таким чином, якщо за перше півріччя 2012 року було оприлюднено інформацію про тендери на суму понад 307 мільярдів гривень , то цього року – лише про 131,94 175 мільярдів гривень.

«За повідомленням СБУ, виведення закупівель підприємств за власні кошти з-під дії закону та інші зміни до тендерного законодавства призвели до того, що від 50 до 75% бюджетних асигнувань під час процедури держзакупівель освоюється з численними порушеннями. Через корупційні оборудки у сфері держзакупівель збитки видаткової частини держбюджету становлять 10-15% щорічно», – підкреслили в партії.

Тому УДАР наполягає на необхідності ухвалення опозиційного законопроекту, який пропонує зобов’язати державні підприємства звітувати про всі свої закупівлі. Зокрема, підприємства мають публікувати дані про предмет та ціну закупівлі, а також про постачальника.
XS
SM
MD
LG