Доступність посилання

ТОП новини

Fitch каже про ризики поставок газу до ЄС через припинення «Газпромом» авансів «Нафтогазові»


Рішення російського ВАТ «Газпром» про зупинення авансових платежів за транзит природного газу НАК «Нафтогаз України» як мінімум до 2015 року створює потенціал помірних перебоїв у постачаннях газу до Південно-Східної Європи цієї зими, зважаючи на низькі рівні газу в сховищах в Україні, вважає міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings.

«Цей крок є ще одним негативним чинником для «Нафтогазу», який залежить від доходів за транзит російського газу до Європи», – зазначає агентство.

Воно нагадує, що авансові платежі «Газпрому» мають велике значення для «Нафтогазу», який, як і раніше, залежить від підтримки з боку уряду України для покриття збитків від продажу газу на внутрішньому ринку, зважаючи на низькі тарифи, що встановлює держава.

За даними Fitch, з початку 2012 року «Газпром» здійснив авансові платежі «Нафтогазові» за транзит на суму 3 з половиною мільярдів доларів, які українська компанія використовувала для фінансування закупівель російського газу, зокрема, для поповнення сховищ. Проте нещодавно «Газпром» заявив, що останній платіж на 1 мільярд доларів буде покривати період до початку 2015 року, нагадує рейтингове агентство.

26 червня у Москві відбулася зустріч голови правління ВАТ «Газпром» Міллера і голови НАК «Нафтогаз України» Євгена Бакуліна, на якій було вирішено, що «Газпром» надасть «Нафтогазові» авансовий платіж у розмірі 1 мільярд доларів за транзит газу для його закачування у підземні сховища.

За інформацією «Газпрому», загальна сума авансових платежів за транзит газу з початку 2012 року становить 5,15 мільярда доларів. Кошти призначені для придбання у «Газпрому» природного газу і закачування його в ПСГ України. За попередніми розрахунками, залишку цієї суми достатньо для оплати транзиту російського газу територією України до початку 2015 року, вважають у російській компанії.

Крім того, голова правління «Газпрому» Олексій Міллер також заявляв, що цей аванс, якого має вистачити на півтора року вперед, до початку 2015-го, останній, і більше його компанія вже не авансуватиме Україні свій транзит.

Україна до початку опалювального сезону планує закачати в підземні газові сховища не менш як 14–16 мільярдів кубометрів газу.
XS
SM
MD
LG