Доступність посилання

ТОП новини

Жертвами рейдерів щороку стають 700 підприємств (огляд преси)


Київ – Журналісти газети «День» підрахували: із 46 запланованих пленарних засідань парламенту 19 були заблоковані. Загалом же упродовж другої сесії Верховної Ради ухвалено, підписано і введено в дію 39 законів. Експерти видання вважають, що ця Верховна Рада зарекомендувала себе краще, ніж попередня, особливо періоду 2010–2012 років. Фактично в країну за цієї Верховної Ради повернувся живий, хоча і недосконалий, парламентаризм, живий, хоча і недосконалий, політичний процес. Верховна Рада як арена політичної боротьби закінчила зміну політичних поколінь, переконаний експерт.

Жертвами рейдерів в Україні щороку стають 700 підприємств. Проте, як пише газета «День», Кримінальний кодекс досі не передбачає такого поняття, як рейдерство. Щорічний обсяг ринку поглинань та злиттів становить в Україні 3 мільярди американських доларів, і 70 відсотків з цієї суми припадає на недружнє рейдерство. Хоча саме по собі рейдерство в цивілізованому світі не засуджується і не переслідується, оскільки акції підприємств під час поглинань скуповуються на біржах, відкрито і гласно, і власність у результаті переходить із рук у руки відповідно до закону, без підкупів і захоплень. Рейдерів навіть називають санітарами ринку, оскільки вони зазвичай усувають з нього осіб, які не витримують економічної конкуренції. Кримінальних рейдерів в Україні, навпаки, приваблюють цілком конкурентоспроможні підприємства. Про схеми їхнього захоплення розповідає газета «День».

Газета «Комерсант-Україна» отримала в розпорядження пропозиції щодо підготовки нового закону «Про всеукраїнський референдум», складені українськими експертами в галузі права. У документі, серед іншого, народним депутатам пропонується відмовитися від зміни основного закону в обхід Верховної Ради. Ініціатива знайшла підтримку у народних депутатів від опозиції. А ось у Партії регіонів вважають, що новий закон про референдум не потрібен, і готові внести зміни до чинного.

Міністерство освіти склало рейтинг найкращих вишів України в різних сферах: технічної, гуманітарної, медичної, аграрної тощо. Там дійшли висновку, що найрозумніших «технарів» готують у Харкові, а найкращих медиків – у Києві. Однак експерти газети «Сегодня» з подібними висновками не погоджуються.
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG