Доступність посилання

ТОП новини

Депутатам Київради погрожують покаранням за незаконну діяльність


Київ – Об’єднана опозиція блокуватиме сьогоднішню сесію Київради, діяльність якої, на їхню думку, вже понад місяць є нелегітимною. Натомість самі депутати міської ради заявляють, що працюватимуть і виконуватимуть свої обов’язки до того часу, поки не оберуть новий склад Київради. Експерти ж радять нинішнім столичним обранцям обережніше ухвалювати рішення, щоб пізніше не опинитися під слідством.

Секретар Київради Галина Герега підписала розпорядження про проведення сесії Київради 11 липня, незважаючи на обіцянки опозиційних сил втрутитись і, за потреби, силою зупинити нелегітимне засідання. Депутати прийдуть на засідання й будуть працювати у звичайному режимі, запевняє голова постiйної комiсiї з питань гуманітарної політики столичної міськради Алла Шлапак. Також вона наголошує, що діяльність Київради є законною, і свої повноваження депутати складуть лише, коли оберуть нових.

«Я буду на пленарному засіданні, як і решта депутатів моєї депутатської групи, тому що Київрада є легітимною. А те, що Верховна Рада не здатна сьогодні визначити дату виборів, це проблема народних депутатів, – каже депутат. – Я хочу почути від політиків, хто завтра візьме на себе відповідальність, якщо не будуть прийняті зміни до бюджету, якими передбачено виплату заробітної плати, відпускних, підготовки шкіл до нового навчального року?» – обурюється Шлапак.

Київ під президентським контролем – Іллєнко

А от народний депутат з фракції «Свобода» Андрій Іллєнко каже, що проблема не в Верховній Раді, і вирішує це питання також не вона. Рішення про київські вибори приймає особисто Президент, а не його «кнопкодави» у парламенті, стверджує опозиціонер. І єдиний спосіб для киян добитися виборів – це масова вулична акція, вважає він.

«Вчора я надіслав депутатське звернення до Генпрокуратури України і до СБУ, де вказав, що те «зборище» є незаконним, і попросив превентивно вжити заходів для того, щоб не допустити узурпації влади у місті Києві. Подивимось. Якщо реакції не буде, ми теж не будемо просто мовчки спостерігати. Ми будемо заходити до сесійної зали і чемно зупиняти це беззаконня», – пообіцяв Іллєнко.

Натомість інший опозиціонер, заступник голови фракції «Батьківщина» Сергій Сас, вважає, що ситуація з Київрадою потребує законодавчого врегулювання.

«Я не уявляю, як це все буде виглядати, що прийду я чи ще хтось і будемо розганяти депутатів. Ми не вповноважені розганяти когось. Хоча, звичайно, це проблема державного масштабу і її треба вирішувати у єдиний законний спосіб – призначенням дати виборів», – сказав Сергій Сас.

На межі повноважень

Політичний експерт Віталій Бала назвав заплановану акцію політично доцільною. Він бачить багато можливостей для волевиявлення киян і припинення незаконної діяльності Київради.

«Верховна Рада показала, що вона не хоче чи не здатна повною мірою опікуватися інтересами киян, тому, я думаю, що це абсолютно правильний хід – спробувати не просто завадити засіданню, а ще й підготувати підґрунтя для того, щоб Верховна Рада, коли вона збереться, довела це питання до логічного завершення», – підкреслив політолог.

Організаторам він радить, у першу чергу, зайнятись збором підпису киян, щоб вирішити проблему до вересня. А депутатам Київради – серйозно поставитись до своїй вчинків, які й так перебувають за межами їх повноважень. Особливо непокоїтись варто тим, хто ухвалював рішення, пов’язані з бюджетом. Ці депутати ризикують потрапити пізніше під слідство за те, що серйозно порушували закон.

Термін повноважень чинного складу Київради добіг кінця 2 червня. Однак, наприкінці травня Конституційний Суд ухвалив рішення про проведення чергових виборів мера Києва та столичної міськради в 2015 році. Фактично, цим рішенням термін повноважень чинної Київради був продовжений на два роки. Опозиція ж, у свою чергу, назвала це рішення юридично абсурдним і вигідним владі, яка боїться програти вибори в Києві. Опозиція вимагає дострокових виборів у столиці, а до того часу припинити роботу Київради.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG